Kan İzi Takibiyle Yakalanan Sanıklara Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDGH tarafından geçen yıl 15 Ağustos'ta, terör örgütünün ilk silahlı eylemini gerçekleştirmesinin yıl dönümü bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katılarak saldırılarda bulunan ve yaralananan bir şüphelinin kan izi takip edilerek yakalanan 6 sanık hakkında iddianame hazırlandı Güvenlik güçleri ile E Tipi Kapalı Cezaevine uzun namlulu silah ve el yapımı patlayıcılarla saldırıda bulunan sanıklar hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 4'er kez 20 yıla kadar hapis ve 8 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H tarafından geçen yıl düzenlenen izinsiz gösterilerde saldırılarda bulunan ve yaralanan bir şüphelinin kan izi takibi sonucu yakalanan 6 sanık hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 4'er kez 20 yıla kadar hapis ve 8 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu 6 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın yapısı, oluşumu ve amaçları hakkında detaylı bilgiye yer verildi.PKK/KCK terör örgütünün üst düzey yöneticileri tarafından, terör örgütü adına yayın yapan basın yayın organları aracılığıyla talimat verildiği belirtilen iddianamede, YDG-H üyeleri tarafından geçen yıl 15 Ağustos'ta, terör örgütünün ilk silahlı eylemini gerçekleştirmesinin yıl dönümü bahane edilerek kentte birçok noktada yol kapatma, taşlı, havai fişekli, molotofkokteylli, el yapımı patlayıcı ve silahlı saldırı eylemlerinin meydana geldiği belirtildi.- Güvenlik güçlerine saldırı

15 Ağustos 2015 günü akşam saatlerinde Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi'nde yaklaşık 20 kişilik yüzleri kapalı grubun yol kapama eylemi yaptıkları ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

'Grup tarafından olaya müdahale için gelen güvenlik güçlerine el yapımı patlayıcı, molotofkokteyli ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı. Bu saldırılar esnasında zırhlı araçların ön camlarında hasar oluştu. Güvenlik güçlerince eylemci grup içerisinde elinde uzun namlulu silah bulunan ve hedef gözeterek ekiplere ateş açan kişiyi yakalamak amacıyla bacak kısmına doğru bir el ateş edildi. Bu kişi yaralanarak yere düşmüş, yanında bulunan diğer eylemciler tarafından ara sokak içerisine çekilerek götürülmüştür. Sokaklarda çukur kazılması ve barikat kurulması nedeniyle yaralanan eylemci olay gecesi yakalanamadı.'

- Kan izi takip edilerek yakalandılar

Güvenlik güçlerince yaralanan ve kaçan saldırganların yakalanması için arama tarama çalışması yapıldığı bildirilen iddianamede, yerdeki kan ve sürüklenme izinin takip edilmesi üzerine iki sokağın kesiştiği noktada bulunan bir binaya eylem yapan kişilerin girdiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede güvenlik güçlerince, 'yaralanan şüphelinin binada bulunduğu ve kendisini saklayan kişilerin suç işlediğine' ilişkin anons yapıldığı aktarılarak, söz konusu binadaki bir evde yapılan aramada, diz kapaklarından yaralandığı anlaşılan ve tedavi edilen şüphelinin Şaban Ç. olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Yaralı şüphelinin başında bulunan ve ilk müdahaleyi yaptıkları anlaşılan 5 şüphelinin de yakalandığı belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

'Evde yapılan aramada kanlı ayakkabı ve ayakkabılıkta bulunan bir bezin altında cam bardakta hazırlanmış el yapımı patlayıcı, eşarp, kanlı yorgan, battaniye, yatak kılıfı ve eldiven ele geçirildi. Sokakta yapılan aramada ise 5 uzun namlulu silaha ait kovan, 9 milimetre çapında 6 kovan, 1 kuru sıkı kovan, 3 av tüfeği kartuşu, 1 av tüfeği fişeği, 3 el yapımı bomba, 4 tekli inşaat eldiveni bulundu. Şüphelilerden Şaban Ç. ve Zülküf O'nun ellerinde atış artıkları tespit edildi. Şüpheli Reyhan C'nin üzerinde örgütsel doküman çıktı.'

- İstenilen ceza

İddianamede, şüpheliler Şaban Ç, Reyhan C, Yaşar A, Mehmet T, Ferit B, ve Zülküf O. hakkında 'devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozmak', 'tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan 4'er kez 20 yıl, 8 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA