İzmir'de Jeotermalden Elektrik Üretilecek

İzmir Jeotermal AŞ ile RSC Elektrik arasında Seferihisar jeotermal sahasında elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla sözleşme imzalandıArtes Enerji Yöneticisi Çakmak: '2022 ay içinde 810 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz'.

İzmir Jeotermal AŞ ile RSC Elektrik arasında Seferihisar jeotermal sahasında elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla sözleşme imzalandı.

Balçova Termal Tesisleri'nde düzenlenen imza töreninde konuşan ve aynı zamanda İzmir Jeotermal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı da olan İzmir Valisi Mustafa Toprak, jeotermal kuyuların atıl kalmayıp enerji üretimine yönlendirilmesi adına büyük mutluluk yaşadıklarını belirtti.

Toprak, Narlıdere ve Balçova'da jeotermal enerjiyle 35 bin konut eşdeğeri ısıtma yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını, bununla birlikte elektrik enerjisi üretimi ve kür merkezinin yapılmasını hedeflediklerini söyledi.

Jeotermal enerji konusunda Artes Enerji Grubu'na bağlı RSC Elektrik Üretim İnşaat Turizm Ltd. Şti ile yapılan sözleşme gereğince firmanın yıllık sabit 500 bin dolar kira bedeli ödeyeceğini bildiren Toprak, firmanın satışı yapılacak elektik enerjisi için de kilovatsaatine 2,90 sent bedel ödeyeceğini kaydetti.

Elektrik üretilecek suyun seracılıkta da kullanılacağını anlatan Toprak, Seferihisar Doğanlar bölgesinin turizm alanı çerçevesinde tahsis edileceğini, bölgede otel yatırımlarının söz konusu olacağını ve bu otellere hizmet verebilecek ortak bir kür merkezinin yapılacağını söyledi.

- İlk üretim 20-22 ay sonra

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise jeotermal kaynakların devreye girmesiyle enerji, tarım ve turizm alanında önemli gelişmeler beklediklerini dile getirdi.

Artes Enerji Yöneticisi Haydar Arda Çakmak ise Türkiye, Yunanistan ve Mozambik'te çeşitli enerji yatırımlarının bulunduğunu, en kısa sürede Seferihisar'daki projeyi hayata geçirmek istediklerini belirtti.

Şu anda sahanın 8-10 megavatlık bir potansiyelinin olduğunun görüldüğünü, tam potansiyeli araştıracaklarını dile getiren Çakmak, '20-22 ay içinde 8-10 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Çakmak ile ilgili yetkililer, İzmir Jeotermal AŞ'ye ait Seferihisar jeotermal sahasında 20 yıl süreyle elektrik enerjisi üretilmesine ilişkin protokolü imzaladı.
Kaynak: AA