Iğdır'da 'Cumhuriyetin İlk Sedası' Oyunu Sahnelendi

Azerbaycan gelen İrevan Tiyatro Ekibi, Iğdır’da “Cumhuriyetin ilk Sedası” adlı tiyatro oyununu sahnelediler.

Iğdır'da 'Cumhuriyetin İlk Sedası' Oyunu Sahnelendi
Türkiye turnesine çıkan İrevan Tiyatro Ekibi, Mustafa Kemal Atatürk ve Erzurum Kongresi ile ilgili hazırladıkları “Cumhuriyetin İlk Sedası” oyununu Iğdır Kültür Sarayı’nda sahnelediler. Burada sergilenen oyunun bitiminde 75 Yıl Marşı eşliğinde sahneyi selamlayan tiyatro ekibi, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Tiyatro Sanat Yönetmeni İftixar Piriyev, bu turnedeki amaçlarının Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ve kültür ortaklığına hizmet etmek olduğunu söyledi.

Aslan Erzurumlu olan Demet Hanımın yazdığı “Cumhuriyetin İlk Sedası”nı sergilemek için Türkiye turnesine çıktıklarını anlatan Piriyev, "Bilindiği üzere oyun, Büyük Önder Atatürk’ün Erzurum Kongresi’ni içeren bir oyundur. Bu turne sonundan biz Bakü’ye davet edeceğimiz 15 kişilik bir ekiple Prof. Dr. İbrahim Öztekin’in de katılımı ile ‘Atatürk’ün Büyük Kişiliği’ isimli kitabın tanıtımını yaparak, bu oyunu orada da sergileyerek, dünyaya bizim birliğimizi ve kardeşliğimizi göstereceğiz” dedi.

Amaçlarının Ermenilerin 24 Nisan’da uydurma soykırım yalanını ortaya çıkarmak olduğunu belirten Piriyev, “Bizim amacımız dünyada barışı ve kardeşliği sağlamaya hizmet etmektir. Iğdır’da startını verdiğimiz oyunu Kars, Manisa, İzmir’de, Bursa, Kastamonu, Amasya, Kocaeli, İstanbul, Giresun ve Samsun’da da hem bu oyunu hem de merhum liderimiz Hayder Aliyev’i anlatan ‘Nurlu Ömrün Anlamı’ ve yine benim yazdığım ‘Soykırım Destanı’nı da Türk seyircileri ile buluşturacağız” diye konuştu.

Negehan Ova isimli izleyici ise, oyunu çok beğendiğini bu oyunda tarihin çok iyi şekilde anlatıldığını gördüğünü belirtti.

Oyununda sonunda İftixar Piriyev, Vali Davut Haner’e plaket ve kendi yazdığı şiiri takdim etti.
Kaynak: İHA