Bağırsaktaki Delik Laparoskopi Yöntemiyle Tedavi Edildi

Kırşehir'de, karın ağrısı ve kusma şikayetiyle gelen hastanın bağırsağında ülsere bağlı oluşan delik, laparoskopi yöntemiyle tedavi edildi.

Kaman ilçesinde yaşayan Sadık Kılıç (51), kusma ve karın ağrısı şikayetiyle geldiği Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene edildi. Genel Cerrahi Servisinde kapalı yöntemle yapılan incelemede hastanın bağırsağında ülsere bağlı delik ve karın bölgesinde 1,5 litre su tespit edildi.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Çalış, enfeksiyon riski nedeniyle hastayı ameliyata aldı. Çalış, 12 parmak bağırsağındaki deliği laparoskopi yöntemiyle tedavi ederek hastayı sağlığına kavuşturdu. Karın bölgesindeki yaklaşık 1,5 litre su alınarak bölge temizlendi.

Hastaya yapılan operasyonla ilgili AA muhabirine bilgi veren Çalış, 12 parmak bağırsağında delik tespit edilen ve bu nedenle karın bölgesine su dolan hastayı ciddi enfeksiyon riski nedeniyle hemen ameliyata aldıklarını söyledi.

Çalış, 'Hasta karın ağrısı ve kusma şikayetiyle geçen hafta geldi. Kapalı yöntemle 12 parmak bağırsağında delinme olduğunu gördük. Muhtemelen bir ülser var. Ülsere bağlı olarak 12 parmak bağırsağında delinme olmuş. Hasta geç gelmiş olsaydı ciddi enfeksiyon kaynağı olurdu. Mide ve bağırsaktan gelen sıvı batına yaklaşık 1,5 litre kadar dolmuştu. Yarım santimlik kesi ile orayı onardık. Karın içerisi oldukça kirliydi, yıkadık. Hasta yaklaşık 5 gün yattı. Bugün de taburcu oldu.' dedi.

Hastanede laparoskopi yöntemiyle ameliyat sayısının giderek arttığına işaret eden Çalış, bağırsak ülseri nedeniyle meydana gelen deliklerin enfeksiyon yönünden riskli olduğuna dikkati çekerek, kısa sürede müdahale edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA