Azeri Büyükelçi Ermenistan'la Yaşanan Çatışmaları Fransız Basınına Değerlendirdi

Azerbaycan’ın Paris Büyükelçisi Elçin Amirbeyov, “Ermenistan güçlerinin tacizi ve saldırısı karşısında, Azerbaycan Ordusu kendi topraklarında haklı olarak savunmaya geçmiştir. Kendi topraklarını korumak ve savunmak için mücadelesini yapacaktır” dedi.

Azeri Büyükelçi Ermenistan'la Yaşanan Çatışmaları Fransız Basınına Değerlendirdi
Azerbaycan’ın Paris Büyükelçisi Elçin Amirbeyov, Dağlık Karabağ’da Ermenistan güçlerinin sık sık yaptıkları taciz sonrası meydana gelen çatışmalarla ilgili olarak Fransız basınına yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Azeri büyükelçi, Fransız basını ile yaptığı görüşmenin ardından İHA’ya kısa bir açıklama yaptı. Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarında hak iddia ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde, 1994’teki ateşkesten bu yana en sert çatışmalardan birinin yaşandığını kaydeden Büyükelçi Amirbeyov, 2014 yılında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın iki lideri buluşturduğu Paris görüşmelerinin ardından da Ermeni tarafının benzeri tacizde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ermeni güçlerinin, Dağlık Karabağ’da ilk tetiği çeken taraf olduğunu ve iki köylünün bu saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirten Azerbaycan Büyükelçisi Elçin Amirbeyov, ilk çatışmalarda 12 Azeri askerin öldürüldüğünü askerlerin yanı sıra yaşamını yitirenler arasında sivillerin de olduğunu belirtti.

Dağlık Karabağ hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer aldığını, fiili olaraksa Ermenistan’ın desteklediği Ermeni ayrılıkçıların işgalinde olduğunu söyledi.

Elçin Amirbeyov, “Ermenistan güçlerinin tacizi ve saldırısı karşısında, Azerbaycan Ordusu kendi topraklarında haklı olarak Ermenistan güçlerinin karşısında savunmaya geçmiştir. Kendi topraklarını korumak ve savunmak için mücadelesini yapacaktır" dedi.

Sorunun çözümüyle ilgili olarak ise Minsk grubunun yaptığı görüşmelerin yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Azeri Büyükelçi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerek Ermenistan’a gerek Azerbaycan’a çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Kaynak: İHA