15. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Heyecanı Başladı

15. İçel Uluslararası Müzik Festivali heyecanı başladı. Bu yıl 2-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, yerli ve yabancı yıldız isimler ve ünlü guruplar, sanatseverleri müziğe doyuracak. Ücretsiz etkinliklerin de yer alacağı festivalin açılış konseri Beethoven’in ‘9. Senfoni’si ile 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

15. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Heyecanı Başladı
İçel Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl da dolu dolu geçecek. Bu yıl 15.’si düzenlenecek festivalin hazırlıklarında sona gelindi. Yaklaşık bir ay boyunca sanatseverleri, İçel’in tarihi mekanlarında seçkin eserler, yıldız isimler ve dünyaca tanınan guruplarla buluşturacak olan festivalde, klasik müzikten caza, flamenkodan Anadolu türkülerine kadar geniş bir yelpazede konserler yer alacak.

“İLİMİZİ VE ÜLKEMİZİ DÜNYADA TANITAN BİR FESTİVALİZ”

İçel Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu, 15. İçel Uluslararası Müzik Festivali ile ilgili hazırlıkları, düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

İçel Sanat Etkinlikleri Derneğinde gerçekleştirilen toplantıya, İçel Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı ve Festival Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda, “İçel Uluslararası Müzik Festivalinin 15. yılına başarıyla ulaşmış bulunmaktayız” diyen Yağcı, bu festivali başladıkları günden bu yana çok yoğun bir çaba ve çalışmayla bu günlere getirdiklerini söyledi.

Yağcı, bu işi çok inandıkları için yapabildiklerini belirterek "Çünkü ilimizin ve ülkemizin evrenselliğine, önce ilimizi, sonra da ülkemizi dünyada tanıtan bir festival olduğumuza inanıyoruz. Ayrıca, İçel halkının çok sesliliği zaten bildiğini ve bunun çok daha ilerisine layık olduğunu düşündüğümüz için biz buradayız” dedi.

Çok sesliliğin, insanların birbirini dinlemesi, birbirinin fikrine önem vermesi, konuşması, paylaşması anlamına geldiğini vurgulayan Yağcı, “Çok seslilik, savaşları, molotof kokteylini, taşları uzaklaştırır ve yok eder. Evrensel müzik gerçekten çok güzel. Biz, İçel Uluslararası Müzik Festivaliyiz, klasik müzik festivali değiliz. Amacımız, halkımızın sevdiği tür müziklerle onları buluşturmak. Bizim öz müziğimiz türkülerimizdir. Bu yıl o kadar güzel etkinlikler var ki, harikulade günler geçireceğiz. İçel halkı bunu hak ediyor. Bu festivali hep birlikte gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“DÜNYANIN BAŞKA BİR YERİNDE BÖYLE BİR FESTİVAL KURGUSU YOK”

Festivalin Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal ise 15. İçel Uluslararası Müzik Festivalinin programı hakkında bilgi verdi. Bu festivalin İçel’i sadece müzik ve sanatla buluşturmakla görevli olduğunu dile getiren Şanal, yurt içi ve yurt dışından yıldız isimler ve önemli müzik guruplarının yer aldığı festivalin, 2-28 Mayıs tarihleri arasında İçel’in önemli tarihi mekanlarında seçkin eserleri sanatseverlerle buluşturacağını söyledi.



İçel’in yetiştirdiği genç yeteneklerin yurt dışında büyük başarılar elde ettiklerini ve kenti temsil ettiklerini vurgulayan Şanal, şöyle konuştu:

İçel bununla gurur duymalı. İçel, bu anlamda çok farklı ve çok güzel bir şehir. İçel’in bir başka farkı da dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir festival kurgusu yok. Türkiye’de İçel Uluslararası Müzik Festivali ile aynı ölçekte beş festival var. Bunlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve D-Marin müzik festivalleri. Bu festivallerin arkasında hep büyük bir sermaye gurubu var. Ama İçel Uluslararası Müzik Festivalinin çok özel bir durumu var. Bu festival İçel’in. Başka hiçbir yerde örneği yok. Bütün belediyeler ile ticaret ve meslek odaları festivalin bütçesini karşılıyor. Bu kentte inanılmaz bir yardımlaşma ve birlikte bir iş başarma içgüdüsü var. Bu kurgu umarım devam eder. Burada, bir şeyi birlikte başarmanın güzelliği ortaya çıkıyor.”

AÇILIŞ BEETHOVEN’İN ‘9. SENFONİ’SİYLE YAPILACAK

Festivalin, 2 Mayıs’ta Beste Yarışması ile başlayacağı bilgisini veren Şanal, bu yıl İçel Yumuktepe İçin Müzik Arıyor temasıyla yapılan yarışmaya 15 beste geldiğini ve seçmelerinin devam ettiğini kaydetti.

6-7 Mayıs’ta Kültür Merkezinde Polifonik Korolar Şenliğinin yapılacağını aktaran Şanal, şenliğe 50 koronun katılacağını belirtti.

Festivalin açılış konserini 11 Mayıs’ta Kültür Merkezinde Ludwig Van Beethoven’in “9. Senfoni” eseri yapacaklarını ifade eden Şanal, Prof. Dr. Rengim Gökmen yönetiminde seslendirilecek konserde, orkestrada Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasının, koroda Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosunun, solist sanatçı olarak da Türkiye’nin opera yıldızları Bengi İspir Özdülger, Ezgi Karakaya, Aykut Çınar ve Teyfik Rodos’un yer alacağını söyledi.



Şanal’ın verdiği bilgiye göre, festivalde ayrıca Türkiye Bale Yıldızları, Boğaziçi Caz Korosu, Borusan Quartet, Karrin Allyson Jazz Quartet, Haydn Quartet, Turkuvaz Beşlisi, İmam Baildi, Flemenko’dan Anadolu’ya Ekrem Düzgünoğlu ve Gökkuşağını Kucaklamak konserleri yer alacak. Etkinlik, başta İçel Kültür Merkezi olmak üzere Tarsus St. Paul Anıt Müzesi, Mezitli Soli Pompeiopolis Antik Kenti gibi tarihi mekanların yanı sıra, İçel Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı Konser Salonu ve Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenecek. İzleyiciler festival biletlerini, 15 TL ile 30 TL arasında değişen fiyatla 7 Nisan Perşembe gününden itibaren Festival Ofisinden ve etkinlik günü etkinlik mekanından alabilecek.

Toplantıda, İçel Üniversitesi Konservatuvarından mezun olan, iki yıl önce festival kapsamında genç yıldız olarak bir de konser veren ve halen Almanya Berlin’de eğitimine devam eden, Berlin ve İtalya’da geçen yıl iki birincilik ödülü alan keman sanatçısı Ali Can Süner, kemanıyla mini bir konser verdi.
Kaynak: İHA