Kütahya'da Küçükbaş Hayvan Ölümleri

Tavşanlı'da, henüz belirlenemeyen nedenle hastalanan keçilerin emzirdiği yaklaşık 150 oğlak ile bir büyükbaş hayvan telef oldu Kütahya Valisi Yılmaz:'Konuyla ilgili Valiliğimize bilgi ulaştıktan sonra, ilgili kurumlara hemen talimat vererek konunun araştırılması için görevlendirdim'.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir köyünde, henüz belirlenemeyen nedenle hastalanan keçilerin emzirdiği yaklaşık 150 oğlak ile bir büyükbaş hayvanın telef olduğu bildirildi.

Köyde yaşayan Muzaffer Sözer (66), AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 15 günde ağılındaki yaklaşık 150 oğlağın süt emdikten sonra telef olduğunu, bunun üzerine durumu İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine bildirdiğini söyledi.

Hayvanların ölümlerinin, köyün içinden geçen dereden su içmelerinin ardından başladığını iddia eden Sözer, şöyle konuştu:

'Köyümüzün içinden bir dere geçiyor. Önce deredeki kurbağaların öldüğünü gördük. Hayvanlardan bir kısmı da bu dereden su içmişti. Keçilerim ise suyu içtikten sonra hastalandılar. Akşam olduğunda keçilerden süt emen oğlaklar ölmeye başladı. Günde yaklaşık 10 oğlak telef oldu. Telef olan oğlakları köpeklere yedirmek için kestiğimde karnında beyaz sıvı birikintisi olduğunu gördüm. Son olarak da bir ineğim telef oldu.'

Sözer, köyün yakınında Eti Gümüş AŞ'ye ait tesislerin bulunduğunu hatırlatarak, yağmurdan sonra köyün yakınındaki dereye siyanür karışmış olabileceğini ileri sürdü.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da yaşanan hayvan ölümlerinin araştırılmasıyla ilgili İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünü görevlendirdiğini belirtti.

Vali Yılmaz şunları kaydetti:

'Konuyla ilgili Valiliğimize bilgi ulaştıktan sonra, ilgili kurumlara hemen talimat vererek konunun araştırılması için görevlendirdim. Hayvan teleflerinin nedeninin belirlenmesi için gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kusuru bulunan varsa yasal işlemleri gerçekleştireceğiz. Ayrıca hayvanları telef olan vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi içinde gerekli desteği vereceğiz.'

Köye 3 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş AŞ'ye ait, bölgedeki gümüş madeninin çıkarıldığı ve işlendiği tesisteki üç kademeli siyanür barajında, 2011 yılında setlerden birinin çökmesi sonucu siyanürün çevreye yayılması tehlikesi bulunduğu için tesiste üretim durdurulmuş, çevredeki köylerin tahliye edilmesi gündeme gelmişti.

Kaynak: AA