'Google For Education' İmza Töreni

Milli Eğitim Bakanı Avcı:'Google ile başlattığımız bu iş birliğiyle, günlük hayatın bir parçası haline gelen uygulamaların, eğitim ve öğrenme için de yeni pencereler açması sağlanacak. Pilot çalışmalarda eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin, teknolojiyi eğitim için araç kılma becerilerini gözleme imkanı bulacağız' 'Dijital teknolojideki bütün gelişmeleri eğitim ortamlarında yansıtacak, hayatın bir parçası haline gelen interneti ve internet kültürünün araçlarını eğitim için kullanma yollarının oluşmasını temin edecek çalışmalara daha fazla ihtiyacımız var. Bilişim sektörü eğitim üzerinde daha fazla düşünmeli, çözümler bulmaya ve üretmeye daha fazla odaklanmalıdır'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Google ile başlatılan iş birliğiyle günlük hayatın bir parçası haline gelen uygulamaların, eğitim ve öğrenme için de yeni pencereler açmasının sağlanacağını belirterek, 'Pilot çalışmalarda eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin, teknolojiyi eğitim için araç kılma becerilerini gözleme imkanı bulacağız.' dedi.

Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve 'Google For Education' iş birliği protokolü imza töreni ile 'Google Üniversite Seçimim' platformu tanıtımına, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak, Google Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölge Müdürü Liz Sprout, Google Türkiye Pazarlama Müdürü Özgür Kirazcı ile yetkililer ve öğrenciler katıldı.

Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, dünya çapında bilinen ve yakından takip edilen Fatih Projesi'nin, eğitim teknolojileri alanında tüm ülkelere örnek olacak bir işlerliğe kavuşacağını, projenin oluşturduğu bilgi ve birikimin eğitimcilerin yolunu açacağını ifade etti.

Fatih Projesi'nin tecrübesinin gelişerek devam etmesini, kendisini güncelleyebilme yeteneğine sahip olmasını arzu ettiklerini ifade eden Nabi Avcı, bu tecrübeye bilişim sektöründeki firmalarının katkı sağlamasının da kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Avcı, 'Dijital teknolojideki bütün gelişmeleri eğitim ortamlarında yansıtacak, hayatın bir parçası haline gelen interneti ve internet kültürünün araçlarını eğitim için kullanma yollarının oluşmasını temin edecek çalışmalara daha fazla ihtiyacımız var. Bilişim sektörü eğitim üzerinde daha fazla düşünmeli, çözümler bulmaya ve üretmeye daha fazla odaklanmalıdır.' diye konuştu.

Dijital dünyanın parlak zekalarının eğitim için ve özellikle öğretmenlerin, öğrencilerin teknolojik alışkanlıklarını eğitim lehine etkileyecek, o yöne çevirecek çalışmalarını artırması gerektiğini vurgulayan Bakan Avcı, Google'ın eğitim ana başlığında çalışma başlatmasını önemli bulduğunu söyledi.

Avcı, 'Google ile başlattığımız bu iş birliğiyle, günlük hayatın bir parçası haline gelen uygulamaların, eğitim ve öğrenme için de yeni pencereler açması sağlanacaktır. Pilot çalışmalarda eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin, teknolojiyi eğitim için araç kılma becerilerini gözleme imkanı bulacağız.' şeklinde konuştu.

Bu tecrübenin Google Education'a da işlevsel yararlı bilgiler kazandıracağına, ürün geliştiricilere yeni fikirler sunacağına inandığını ifade eden Nabi Avcı, Google'ın üniversite adayı öğrenciler için Bakanlığın desteğiyle hazırladığı 'üniversite seçimim' uygulamasının da öğrencilere, ülkedeki üniversiteler hakkında rehberlik yapacağını da sözlerine ekledi.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak ise Google ile Fatih Projesi kapsamında eğitim öğretim süreçlerinde yer alacak uygulama ve çalışmaları anlattı.

Ak, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Ankara ve İzmir'deki 5 okulda pilot çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Genel Müdürlüğün çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Ahmet Onur Ak, iş birliğinin öğretmen eğitimlerinde, eğitimde teknoloji kullanımında, eğitim içerik ve uygulamaların Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) kazandırılmasında fırsatlar sunacağını belirtti.

- 'Google bu projeyi sadece Türkiye için yaptı'

Google Türkiye Pazarlama Müdürü Özgür Kirazcı da Google'ın misyonunun dünyadaki bilgileri düzenleyerek, herkes için erişilebilir ve kullanılır hale getirmek olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki nüfusun, Avrupa'nın en genç nüfusu olduğunu belirten Kirazcı, yapılan görüşmelerde gençlerin gelecekle ilgili karar vermede rahat hissetmediklerinin ortaya çıktığını söyledi.

Öğrencilerin bu ihtiyaçlarını teknolojiyle giderebileceklerini düşündükleri için MEB ile iş birliği yapılmasına karar verildiğini anlatan Özgür Kirazcı, 'Amacımız, Türkiye'de 210 üniversitedeki 10 bin 700'den fazla programı öğrencilerin kolay şekilde takip edebilmesi, araştırabilmesi ve hayatları için en doğru kararı verebilmesi.' ifadelerini kullandı.

Google'ın bu projeyi sadece Türkiye için yaptığını, yaklaşık bir yıldır bunun üzerinde çalıştıklarını ifade eden Kirazcı, üniversitelerin tanıtım videolarını hazırladıklarını anımsattı.

Özgür Kirazcı, öğrencilerin ilham almaları için 'Bağlan ve işin uzmanından öğren' bölümünde her ay uzmanlarla belirli sohbetlerin düzenlendiğini, bunu da videolarla paylaştıklarını dile getirdi.

Uygulamayla gençlerin tercih zamanında nerede, hangi bölümde okumak istediklerine ilişkin de yardımcı olunduğunu aktaran Kirazcı, öğrencilere uygulamayı kullanmaları çağrısında da bulundu.

Konuşmaların ardından taraflar arasında iş birliği protokolü imzalandı ve pilot uygulamaların tanıtımına ilişkin video izlendi.
Kaynak: AA