Gazetecinin Kaleminden, 'Gazetecilik' Kitabı

Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı’nın ilk kitabı olma niteliği taşıyan ve genç gazetecilere ışık tutan ’Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ isimli kitabı raflardaki yerini aldı.

Gazetecinin Kaleminden, 'Gazetecilik' Kitabı
Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürlüğü görevini sürdüren ve 20 yılı aşkın gazetecilik yapmış olan Gazeteci Çetin Oranlı’nın ’Ben gazeteciliği yaşadım, ne yazdımsa yaşadım da yazdım’ sloganıyla kaleme aldığı ilk kitabı, ’Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ Kardelen Yayınları tarafından yayımlandı. 314 sayfadan oluşan kitap, içerik olarak gazeteciliğin teorik ve pratik yönünü kapsıyor.

GENÇ GAZETECİLERE YOL GÖSTERECEK

Meslekte fiilen çalışan gazetecilere ve iletişim fakültesi öğrencilerine faydalı bir kaynak olan kitapta, ’muhabir, muhabirlikte temel branşlar ve gereklilikleri, haber ve haberin temel nitelikleri, haberi algılamak ve haber ilişkisi üretmek, haberlerin magazinleştirilmesi sorunu ve Televole haberciliği, editör, gazeteciliğin baskı altına alındığı alanlar, editörün çalışma şekli ile ilgili öneriler, röportaj teknikleri, köşe yazısı ve köşe yazarlığı’ başlıkları altında 10 ayrı bölüm bulunuyor.

KİTAP’TA 28 ŞUBAT DÖNEMİNDE TANIK OLUNAN OLAYLAR YER ALIYOR

Takdim yazısı Basın Tarihçisi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı tarafından yazılan kitapta, gazetecilik mesleğinde yasal ve etik alanda karşı karşıya kalınan sorunlar ve risk alanları da detaylı bir şekilde aktarıyor. Her bölümde örnek olaylar ve bölümle ilgili yazı türlerinden kesitler yer alıyor. Kitapta 28 Şubat döneminde yaşanılan ve gazetecinin tanık olduğu çeşitli olaylar da kısa kesitler halinde aktarılıyor. Kitabın ek bölümde ise yazarın gazetecilik üzerine yazdığı yazılardan örnekler bulunuyor.

ORANLI: "HAYATA DOKUNAN BİR KİTAP"

’Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ kitabı hakkında bilgiler veren Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı, kitabın her yönüyle gazeteciliği yansıttığını söyledi.

Kitapta yer alan yaşanmış örneklerin hayata dokunduğunu ifade eden Oranlı, "Fiilen çalışan gazeteciler, iletişim fakültesi öğrencileri ve bu mesleğe ilgi duyanlar için faydalı bir eser ortaya çıktığını düşünüyorum. Kitapta 10 bölüm yer alıyor. Her bölümde teorik bilgilerin yanı sıra, yaşanmış örneklerde var. Bu sebeple hayata dokunan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Gazeteciliğin tam anlamıyla sahaya, sokağa, yaşamın içine dokunan yönüyle ele alındığı bir kitap oldu. Umarım meslek mensuplarına faydalı olan bir kitap olur" dedi.

ÇETİN ORANLI KİMDİR?

Çetin Oranlı, 1974 yılında Ordu’nun Kumru ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kumru’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını yaptı. Üniversite öğrencisi iken önce Milli Gazete’nin Konya bürosunda, ardından Konya merkezli Merhaba Gazetesi’ne muhabir olarak çalışmaya başladı.

Mezuniyet ve askerlik görevinin ardından aynı gazetede 10 yıla yakın süre Yazı İşleri Müdürü olarak görev aldı. Merhaba’da toplam 16 yıl çalışan Oranlı, yazı dizileri ve röportajlar başta olmak üzere, gazetecilik çalışmalarından ötürü çok sayıda ödül aldı. Çeşitli panel ve toplantılarda yerel basın ile sorunları üzerine sunumlar yaptı. Konya sanayisinin gelişim ivmesini 60 bölümden oluşan ’Başarı Öyküleri’ isimli yazı dizisi ile gündeme taşıdı. ’Başarı Öyküleri’ ASKON Genel Merkezi tarafından Türkiye’nin En İyi Yazı Dizisi (2005 yılının) seçildi ve ödülü dönemin Başbakan Yardımcısı tarafından takdim edildi. Merhaba Gazetesi’nde, siyaset, kültür başta olmak üzere gazetecilik yaptığı dönemde yüzlerce röportaj gerçekleştirdi. Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyesi olan Oranlı, 2006-2012 yılları arasında iki dönem Konya Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreterliği görevini yaptı. 2012 yılından bu yana Basın İlan Kurumu’nda görev yapıyor. İlk kitabı ’Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ Mart 2016’da yayımlandı. ’Seçme Röportajlar’ ile 28 Şubat Süreci’nde yaşadıklarına ilişkin çalışmalarını kapsayan kitapları ise hazırlık aşamasında. İngilizce bilen Oranlı, evli ve 3 çocuk babası.
Kaynak: İHA