'Tuz Yolu'nu Turizme Kazandırmak İçin Yürüdüler

Çankırı'da, geçmişte Tuz Mağarası'ndan çıkarılan tuzun taşınmasında kullanılan yolun turizme kazandırılması amacıyla 'İnce Geliş Tuz Yolu' yürüyüşü yapıldı.

Çankırı'da geçmişte Tuz Mağarası'ndan çıkarılan tuzun taşınmasında kullanılan yolun turizme kazandırılması amacıyla 'İnce Geliş Tuz Yolu' tematik yürüyüşü yapıldı.

Gezi yazarı Timur Özkan ile araştırmacı-yazar Ömer Faruk Eryılmaz'ın öncülüğündeki 9 kişi, 'İnce Geliş Tuz Yolu' yürüyüşüne katıldı. Tuz Mağarası'ndan yürümeye başlayan ve yaklaşık 80 kilometrelik yolu 5 günde kat eden 9 kişi, Kurşunlu ilçesinde yürüyüşü sonlandırdı.

Geçmişte tuz kervanlarının mağaradan aldıkları tuzları kuzey bölgelere satmak için götürdükleri güzergah, kervanların ince bir patikadan yol alması nedeniyle bugün de hala 'İnce Geliş Tuz Yolu' olarak anılıyor.

Araştırmacı-yazar Eryılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 18 tematik yol güzergahı bulunduğunu ifade ederek, bunlara yeni birini daha eklemek istediklerini söyledi. Eryılmaz, 'Tuz Mağarası'ndan çıkartılan tuzların taşındığı bu yol, dünya kültürüne, Türkiye ve Çankırı turizmine hediye olsun istedik. Tematik rotalar dünyada oldukça yaygınlaşıyor. Bunlardan biri de neden Çankırı olmasın.' dedi.

Yolun zorlu olduğunu dile getiren Eryılmaz, 'Yol, özellikle bu konuda deneyimsiz ve antrenmansız olanlar için çok zor. Bize eşlik eden deneyimli arkadaşların desteği sayesinde zevk alarak yürüdük' diye konuştu.

Bu yolun tanıtılmasının bölgeye turizm açısından önemli katkılar sağlayacağını belirten Eryılmaz, bundan sonraki yıllarda da yürümeye devam edeceklerini kaydetti.
Kaynak: AA