TÜROB'dan İşletmelere Alman Turist Konusunda 'Son Dakika' Uyarısı

TÜROB Raporu: '(Alman turist) Türkiye pazarına yönelik olarak son dakika satışlarında artış yaşanması muhtemel olduğundan işletmelerin planlamalarında bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor' '2016 yılında Ortadoğu ve İran pazarlarında artış, başta Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere özellikle AB ülkelerinden Türkiye’ye gelecek turist sayısında ise önemli oranda düşüş bekleniyor'.

Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) raporunda, Türkiye pazarına yönelik Alman turistlere son dakika satışlarında artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve işletmelerin planlamalarında bu hususa dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.

TÜROB tarafından hazırlanan raporda, global turizm sektörü açısından en büyük buluşma noktası olarak kabul edilen ITB Berlin Turizm Borsası’nda Türkiye'de meydana gelen terör saldırılarının Avrupalı turistler için önemli güvenlik algısı ve endişesi oluşturduğunun gözlendiği ifade edildi.

Türkiye'ye en fazla turist gönderen Almanya’dan Türkiye’ye talebin ancak güvenlik konusunda toplumda bir kanaat oluştuktan belli bir süre sonra artmaya başlayacağı öngörülen raporda, bu durumu bu yıl daha çok son dakika satışlarının sonucunun belirleyeceği kaydedildi.

Raporda, Türkiye pazarına yönelik olarak son dakika satışlarında artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve işletmelerin planlamalarında bu hususa dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Türkiye’ye geçen yıl yüzde 6 artışla 5 milyon 580 bin, son olayların etkisiyle bu yılın ilk iki ayında ise yüzde 6 düşüşle 252 bin Alman turistin geldiği anımsatılan raporda, 'Bu yıl sektördeki daralmayı bir nebze azaltmak için oteller tarafından konaklama fiyatlarında önemli oranda indirimler yapıldı. Bu nedenle sayısal doluluklar sağlansa dahi gelir kaleminde çok önemli kayıpların yaşanacağı bir yıl olarak kayıtlara geçecek. Yapılan değerlendirmeler neticesinde mevcut durumda yaşanan endişeler ve ülkeler arası siyasi fikir ayrılıkları dikkate alınarak, 2016 yılında Orta Doğu ve İran pazarlarında artış, başta Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere özellikle AB ülkelerinden Türkiye’ye gelecek turist sayısında ise önemli oranda düşüş bekleniyor” denildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

'İstanbul İstiklal Caddesi’nde yaşanan saldırı sonrasında İstanbul’a ve ülkemize yönelik çok sayıda rezervasyon ve kongre iptalleri yaşanıyor. Sektörümüz açısından içinde bulunduğumuz dönemde tüketici açısından fiyatlardaki astronomik indirimler önem taşımıyor, fiyattan ziyade güvenlik olgusu ön plana çıkıyor. Gerek güvenlik algısı gerekse Galataport’ta başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle 2016 yılında Türkiye ve İstanbul’a yapılması planlanan kruvaziyer turların tamamına yakını iptal edildi. Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) Almanya seyahat pazarındaki son duruma ilişkin açıklamasına göre, Türkiye satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 geride kaldı. Alman Seyahat Acentaları Kooperasyon Zinciri ‘Schmetterling Reisen’ 24 Nisan 2016 tarihinde yaklaşık 600 seyahat acentası temsilcisinin katılımı ile Kuşadası’nda yapacağı yıllık toplantısını güvenlik nedeniyle iptal etti.'

- Yunan adaları da olumsuz etkilendi

Başta Suriye olmak üzere Afganistan, Irak gibi ülkelerden Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların, insani yönden içine düştükleri olumsuz şartların yanında Avrupa’da önemli ölçekte siyasi kriz ve güvenlik endişesi oluşturduğu aktarılan raporda, 'Sığınmacıların, deniz yolundan takip ettikleri Yunanistan’ın birçok adasının turizm talebi açısından 2016 yılında önemli oranda daralma yaşaması bekleniyor' değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, Avrupalı turistlerin güvenlik kaygıları sebebiyle Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika yerine bu yıl İspanya (Balerik ve Kanarya Adaları), Portekiz, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan ve Fransa’ya yöneleceklerinin tahmin edildiği bildirildi.

Kaynak: AA