Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı

Konferans, Türkiye, Mısır, Filistin, KKTC ve konuk ülke Ürdün'ün katılımıyla başkent Amman'da başladı.

Ürdün'de, İsrail'in saldırıları sebebiyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için yapılacak konferans, başkent Amman'da başladı.

Ürdün Çalışma Bakanlığı'nın gözetiminde Ürdün El-Muarıd Derneği ile Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Ürdün Bayındırlık ve İskan Bakanı Sami Hilse, konferansın, 'Filistin ve Ürdün arasında yeni bir kaynaşma mesabesinde' olduğunu belirtti.

Ülkesinin çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde Filistin halkına destek konusunda tutumunun sabit olduğunu ifade eden Hilse, Arap dünyası ve dost ülkelerden gelen uzman mühendis ve müteahhitlerin de katıldığı Gazze'nin yeniden imarı konferansının bu işbirliğinin son şekli olduğunu söyledi.

Hilse, 'Biz Ürdün'de Filistinli kardeşlerimiz için gücümüz yettiğince tüm enerjimizi sunma, 2004 yılındaki son İsrail saldırısının ardından Gazze'nin inşası için hizmetlerimizi sağlamlaştırma arzusu içerisindeyiz.' dedi.

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine de İsrail'in 2008, 2009 ve 2014'te Gazze'ye düzenlediği son 3 saldırıda, bölgede yaklaşık 160 bin yerleşim biriminin kısmen ya da tamamen yıkıldığını belirtti.

Hasayine, 'Bu saldırılarda su ve elektrik şebekeleri yüzde 50 oranında, sanayi ve gıda tesisleri yüzde 60 oranında, yine tarım ürünleri de büyük çapta hasar gördü. Konferanstan Gazze'nin imarı konusunda önemli sonuç ve tavsiyelerin çıkmasını umuyorum' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA