ABD'de Türk Musikisine Yoğun İlgi

'New York’ta Makam' adlı grubuyla klasik Türk müziğini temsil eden Erdoğdular: 'Kolombiya'dan, Kanada'dan gelen öğrenciler var. Brezilya'dan Avustralya'dan gelen talebelerimiz oldu. Konsere de gördüğünüz gibi her milletten insan katıldı. Amerika'da yaşayan Yunan asıllı Amerikalısından Ermeni asıllı Amerikalısına kadar hepsi katıldılar. Konserimizle çok mutluyuz' Kanun sanatçısı bestekar Baktagir:'Makam New York, sadece Türklerin değil, yabancıların da bizim kültürümüze bir şekilde yakın olmalarını sağlayacak çok önemli bir faaliyet' Ud sanatçısı Tokcan:'Bizler çok önemli bir mirasın kültürel elçileriz. Tabii ki hem bu projede ve hem katıldığımız bir çok projede kültürümüzün bu inceliklerini ve özellikle müziğimizin bu inceliğini dünya insanlarıyla buluşturmak bizler adına çok önemli bir sorumluluk'

ABD'nin New York kentinde 'Makam New York' grubunun düzenlediği Osmanlı ezgileri taşıyan Türk musikisi konseri Türk ve yabancı davetlilerden yoğun ilgi gördü.

Türk musikisinin önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen ve çalışmalarını ABD'de sürdüren sanatçı Ahmet Erdoğdular'ın kurduğu 'Makam New York' grubu, Manhattan'daki Kaufman Müzik Merkezi'nde ''Mediterranean Crossing'' isimli bir konser verdi.

Erdoğdular'ın solist olduğu konsere, Göksel Baktagir kanun, Yurdal Tokcan ud, Ömer Erdoğdular ney, Pedram Khavarzamini tombak, Ross Daily ve Kelly Thoma kemençesiyle katıldı.

Osmanlı ezgileri de taşıyan konseri, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın'la birlikte çok sayıda Amerikalı ve Türk davetli izledi.

'Makam New York' adlı grubun kurucusu ve konserde de solist olarak görev yapan Erdoğdular, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de kurdukları grubun düzenlediği konsere gösterilen yoğun ilgiden memnuniyetini dile getirdi.

Erdoğdular açıklamasında şunları kaydetti:

'Konser salonunun tamamını doldurduk. Biletlerin tamamı satıldı. Türk müziği derslerimiz tamamen dolu. Kolombiya'dan, Kanada'dan gelen öğrenciler var. Brezilya'dan Avustralya'dan gelen talebelerimiz oldu. Konsere de gördüğünüz gibi her milletten insan katıldı. Amerika'da yaşayan Yunan asıllı Amerikalısından Ermeni asıllı Amerikalısına kadar hepsi katıldılar. Konserimizle çok mutluyuz.'

Türk kültürünü Amerikalılara yaymak amacında olduklarını belirten Erdoğdular, 'Bunun yanında da bir başka amacımız Türk vatandaşlarımıza burada kültürlerini hatırlatmak. Çünkü buraya geliyorlar kültürleri arkada kalmış oluyor. Kültürlerini öne çıkarmaya çalışıyoruz' dedi.

- 'Türk müziği adına önemli bir çalışma' -

Konserde yer alan ünlü kanun sanatçısı ve bestekar Göksel Baktagir ise Makam New York'un Türk müzik sanatı adına önemli bir çalışma olduğunu kaydederek şunları söyledi:

'Erdoğdular'ın önderliğinde çok güzel bir ekip oluştu. Amerika'da aslında bu yıl beşincisini gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik Türk müzik sanatı adına da çok büyük bir değer ifade ediyor. Çünkü engin kültürümüzün güzelliklerinin burada yabancıların da içinde yer aldığı seminerlerle işlemeye gayret ediyoruz. Bu sene ilginin daha da çoğaldığını gördük. Bu Türk müziği adına çok önemli bir gelişme diye düşünüyorum.'

Makam New York'un sadece Türklerin değil, yabancılarında Türk kültürüne yakınlaşmalarını sağlayacak çok önemli bir faaliyet olduğunu belirten Baktagir, 'Ancak bu tür çalışmalar büyük desteklere, daha büyük bir yerlere gelme konusunda yardımlara, sponsorluğa da ihtiyaç duyan çalışmalar. İnşallah kesintisiz devam eder' dedi.

Amerikalıların Türk müziğine olan ilgisini sevindirici bulduğunu belirten Baktagir konser dışında, düzenledikleri seminerlere de katılımın yoğun olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

'Yabancıların ağırlıkta olduğu seminerlerde inanılmaz büyük bir deryanın içerisinde zevk aldıklarını gördük. Bir bakıyorsunuz neyzenler ortada. Türk makam musikisini işlemeye çalışıyorlar. Bizim kültürümüzün devamlılığı konusunda da çok sevindirici. Asıl özlenen barışa imza atmanın bu şekilde kültürlerle sağlanacağını umuyoruz.'

- 'Biz hala kendi kültürümüze yabancı olmayı tercih ediyoruz'-

Ünlü ud sanatçısı Yurdal Tokcan ise çok önemli bir kültürel mirasın elçileri olduklarını belirterek 'Tabii ki kültürümüzü hem bu projede hem de katıldığımız bir çok projede dünya insanlarıyla buluşturmak bizler adına çok önemli bir sorumluluk' dedi.

Tokcan şöyle devam etti:

'Neden çünkü biz hala kendi kültürümüze yabancı olmayı tercih ediyoruz. Fakat dünyada özellikle büyük merkezlerde insanların kendi müziklerini daha iyi tanıdıkları için yabancı müziklere daha çok açıklar. Onları öğrenmek algılamak adına çok büyük bir emek verildiğini düşünüyorum. Tabii ki bizim müziğimiz ruha daha çok hitaben eden bir müzik gönüllere çok inen bir müzik. Burada da biz bunun yansımasını görüyoruz.'

Davetlilerden yoğun ilgisi gören konserin yanı sıra 'Makam New York' grubu, 1-5 Nisan tarihleri arasında New York'ta bu yıl beşincisinin gerçekleştirdiği dünyanın dört bir yanından öğrencilerin katıldığı klasik Türk müziği seminerleri düzenliyor.

Seminerlerde, ney, ud, Türk müziği okuma teknikleri, doğaçlama çeşitleri (gazel, taksim), müzik teorisi, tonlama ve makam repertuarının pratik kullanımı gibi konularda dersler veriliyor.

Kaynak: AA