Verici Takılan Kara Akbabalar Doğaya Bırakıldı

Doğada hasta bulunduktan sonra Burdur'daki merkezde tedavi ve rehabilitasyonları tamamlanan iki kara akbaba, verici takıldıktan sonra doğaya salındı Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yamaç: 'Verici taktığımız türler tehdit altında. Bu hayvanları takip ederek neyle besleniyorlar, hangi alanları kullanıyorlar, üzerlerinde ne gibi baskı var, bunlar hakkında bilgi sahibi olacağız'

Doğada hasta bulunduktan sonra Burdur'daki merkezde tedavi ve rehabilitasyonları tamamlanan iki kara akbaba, verici takıldıktan sonra doğaya bırakıldı.

Biri yaklaşık 5 ay, diğeri ise bir yıl önce doğada hasta bulunan akbabalar, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.

Burada tedavi ve rehabilitasyonu tamamlanan akbabalara, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç tarafından verici takıldı.

Akbabalar, Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi Müdürü Tamer Yılmaz ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak'ın da katılımıyla merkezden doğaya bırakıldı.

Yamaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, vericilerden gelen sinyaller sayesinde kuşların takibini yapabileceklerini söyledi.

'Verici taktığımız türler tehdit altında. Bu tehditlerin bir şekilde önlenmesi gerekiyor.' diyen Yamaç, 'Ama bu tehditlerin ne olduğunu her zaman net şekilde bilemiyoruz. Bu hayvanları takip ederek neyle besleniyorlar, hangi alanları kullanıyorlar, üzerilerinde ne gibi baskı var, bunlar hakkında bilgi sahibi olacağız.' ifadelerini kullandı.

Yamaç, Türkiye'de kuşlara verici takılmasının çok yaygın olmadığını, uygulamanın yeni yeni yapılmaya başlandığını bildirdi.

Merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ise kara akbabaların tedavi ile rehabilitasyon sürecinden sonra sağlıklarına kavuştuğunu ve uçabilecek duruma geldiğini belirtti.

Bir yıl önce merkeze getirilen kara akbabanın tedavisinin ardından 6 ay önce Afyonkarahisar'daki Akdağ Tabiat Parkı'ndan doğaya salındığını ancak uçamadığını anlatan Sarıca, 'Bu durumu kuşun yavruluk içgüdülerine ve korkmasına bağlamıştık. Bugün uçtu. Demek ki yaş olgunluğu gerekiyormuş.' dedi.

Sarıca, kara akbabaların beslenme konusunda da sıkıntıları olmadığını, yaşam alanları Akdağ'a gitmelerini beklediklerini kaydetti.
Kaynak: AA