Uşak'ta 2. Şampiyon Buzağı Koç Ve Teke Yarışması

Uşak’ta bu yıl ikincisi düzenlenen “Şampiyon Buzağı Ve En İyi Koç Teke, En Şirin Kuzu Ve Oğlak” yarışması etkinliği gerçekleşti.

Uşak'ta 2. Şampiyon Buzağı Koç Ve Teke Yarışması
Tören havasında yapılan etkinliğe Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Uşak Millet Vekillerimiz Mehmet Altay, Alim Tunç, Özkan Talım, Uşak Belediye Başkan Vekili Hakan Uludağ, diğer protokol üyeleri yaklaşık ile 2 bin 750 üretici katılım sağladı.

Yarışmada buzağı kategorisinde honştain, simmental ve mantofon ırklarında toplam 60 buzağı katılırken, değerlendirme ırk özelliklerine göre yapıldı. Her ırktan birincilere tam cumhuriyet altını, süt sağım makinesi, ikincilere yarım altın ve buzağı kulübesi, üçüncülere çeyrek altın ve sırt pülverizatörü verildi.

Ayrıca her katılımcıya süt kovası, bir miktar yem biberon ve yalama taşı hediye edildi.

En iyi koç teke yarışmasına 20 koç ve 20 teke katılırken, değerlendirme damızlık niteliğine göre yapıldı. Birincilere tam cumhuriyet altını ve kırkım makinesi, İkincilere yarım altın ve kırkım makinesi, Üçüncülere çeyrek altın ve kırkım makinesi hediye edildi. En şirin kuzu ve oğlak yarışmasında da yetiştiricilere yarım altın verildi.

Yarışma sonrası bilgilendirme konuşması yapan Uşak Tarım İl Müdürü Erkan Kahraman, Uşak hayvan varlığı rakamlarıyla ilgili olarak; büyükbaş için 120 bin küçükbaş için 430 bin hayvanın yetiştirildiğini söyledi.

Kahraman açıklamasının devamında; “Atalarımız Buğday ile koyun gerisi oyun demiştir. Anadolu coğrafyasında meralarımızın durumu ve yağış kuşağımız bize küçükbaş hayvancılığı önermektedir. İnsanımızın kırmızı ete olan talebinin karşılanmasının en ekonomik yolu küçükbaş hayvancılıktan geçmektedir. Bu gün için kırmızı et tüketimimizin % 85 ’i büyükbaş hayvanlardan, % 15 ’ i küçükbaş hayvanlardan karşılanmaktadır. Bu oran tersine çevrildiğinde insanımız daha ekonomik olarak hayvansal proteine ulaşabilecektir. Bunun içinde küçükbaş hayvan varlığımızın asgari nüfus sayısına yani 79 milyona çıkarılması esastır. Tabii küçükbaş hayvancılığın en büyük sorunu çoban ve çobanların toplumdaki statü sorunundur.” İfadelerine yer verdi.

Program sonunda protokol üyeleri dereceye giren hayvanların yetiştiricilerine ödüllerini verdi.
Kaynak: İHA