Çiftçilere Uygulamalı Ağaç Budama Eğitimi

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere uygulamalı olarak ağaç budama eğitimi verildi.

Çiftçilere Uygulamalı Ağaç Budama Eğitimi
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdurrahman Müftüoğlu , yaptığı açıklamada, meyve ağaçlarından uzun süre ve kaliteli ürün alabilmek amacıyla ilde bahçe sahiplerine uygulamalı budama eğitimi verildiğini söyledi.



Budamayla meyve ağaçlarının güzel ve kaliteli bir taç oluşturmasını sağlayarak ağaçlardan bol ve kaliteli ürün alabilmenin amaçlandığını belirten Müftüoğlu konuya ilişkin şu bilgileri verdi: "Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Meyvecilik alanında son yıllarda kaydedilen gelişmeler ümit vericidir. Ancak yeni üretim tekniklerini kabul etme yanında bu tekniklerin gerektirdiği kültürel işlemleri de kabul etmek ve uygulamak çok önemlidir. İlimizde yeni yeni kurulmaya başlayan modern bahçeler meyveciliğimiz açısından olumlu gelişmeler olmaktadır. Kültürel işlemlerin uygulanması açısından modern bahçeler büyük kolaylıklar sağlamakta ancak bu bahçeler klasik bahçelere göre daha çok özen istemektedirler. Bu noktada özen gösterilmesi gereken konuların başında budama ve terbiye gelmektedir. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Meyve üretiminde budamanın en önemli fonksiyonu vegatatif ve generatif dengeyi kurmak yanında ağacın hastalıklı ve zararlılardan etkilenmiş bitki parçalarının bahçeden uzaklaştırılmasıdır. Meyvecilikte budamada göz önünde alınacak en önemli faktörler; budama zamanı ve budama tekniğidir. Günümüzde bodur meyve üretiminin yaygınlaşması ile meyve dikim yöntemleri ve budama teknikleri de değişmiştir. Kaliteli meyve üretimi iyi bakım beslemenin yanında doğru zaman ve yöntemle yapılan budama sonucunda oluşmaktadır."

Müftüoğlu, budama tekniği ve meyvecilikte çeşit seçimi, dikim mesafesi, gübreleme, sulama, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, meyve ağaçlarında bahar döneminde uygulanan kalem aşı yöntemleri konularında da Müdürlüğümüze müracaat eden üreticilere bahçelerinde uygulamalı eğitim verildiğini kaydetti.

Kaynak: İHA