Uzmanlardan Çocuklara Alerji Uyarısı

Adıyaman Özel Park Hospital Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Hüseyin Tanrıverdi, baharın gelmesiyle birlikte polenlerin arttığını ve alerjisi olan çocukları etkilediğini belirtti.

Uzmanlardan Çocuklara Alerji Uyarısı
Baharda ortaya çıkan polenlerden kaynaklanan hastalıkların astım, alerjik nezle göz alerjisi olduğu ifade eden Adıyaman Özel Park Hospital doktorlarından Uzman Dr. Hüseyin Tanrıverdi, elerji konusunda uyarılarda bulundu.

Hüseyin Tanrıverdi, “Polen alerjisi olan çocukların rahatsızlıklarının şikayetlerinin bahar aylarında artmaya başlamaktadır. Bahar alerjisinin genelde genetik olup özellikle ot-çimen polenleri, ağaç polenleri, arpa, buğday, mısır, çavdar ve hububat polenleri rahatsız etmektedir. Bahar alerjilerinin çocuklarda 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağında da sık görülen polen alerjisinin belirtileri kaşıntı, burunda akıntı, burun ve geniz kaşıntısı ve gözlerde kızarıklığın baş göstermesiyle kendini hissettiriyor. Gece öksürükleri de polen alerjisi belirtileri arasında yer alabiliyor. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde astımlılar dışarıya çıktıklarında bronşlara girmiş olan polenlerin oluşturduğu öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi yakınmalar da olabilir. Erişkinlere benzeyen yakınmalardır bunlar ama çocuklarda özellikle alt solunum yolunun daha fazla etkilenmesini daha çok gördüğümüz gibi, öksürük şikayetleri de oldukça fazla olmaktadır” dedi.

Tanrıverdi, alerjiden korunma yolları ve ne gibi önlemler alınmalı konularında ise, “Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir. Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi önemlidir. Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılmalıdır. Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak diğer bir önlemdir. Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin penceresini açmamaya özen gösterebilirsiniz. İhtiyaç halinde klima kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA