Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu Açıklaması

'Dost bir ülkeden beklenmeyecek derecede bir açıklama ile karşı karşıyayız. Üzüldüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bunu yıllarca bu ülkede, buna halel getirmeyen bir anlayış üzerine oturtan Türkiye'ye ve bu büyük millete yanlış yapılmaktadır' 'ABD'nin bu bölgede Türkiye'den başka dostu olmaz. Eğer Türkiye'den başka dost kendine ararsa başka bir posta bürünmüş dostlar bulur' 'Biz etrafımızdaki coğrafyaya dostluk barış vaat eden bir ülkeyiz. Kimseye bir zararımız olmaz ama bize zarar vermeye kalkan olursa da bunu da kimsenin yanına bırakmayacağımızı herkes biliyor. Türkiye o kuvvettedir, o güçtedir'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 'Dost bir ülkeden beklenmeyecek derecede bir açıklama ile karşı karşıyayız. Üzüldüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bunu yıllarca bu ülkede, buna halel getirmeyen bir anlayış üzerine oturtan Türkiye'ye ve bu büyük millete yanlış yapılmaktadır.' dedi.

Soylu, Uzungöl'de bir otelde Trabzon Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği turizm değerlendirme toplantısının açılışında, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ile kamu müdürlerinin bölge turizmi hakkındaki sunumlarını ve taleplerini dinledi.

Soylu, burada yaptığı konuşmada, Trabzon ve ilçelerinin doğa, tarih, medeniyet olarak hem iç turizmin hem de dış turizmin ciddi şekilde cazibesini çekecek yapıya sahip olduğunu, bu cazibeyi devam ettirebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için de bir planlama yapmak zorunda olduklarını bildirdi.

Soylu, 'Geçmişin zorlukları ve yoksulluklarla olan ülkesinde değiliz. Etrafımıza bakabiliyoruz. Konuşan arkadaşlarımız, herkes trilyonlardan bahsediyor. Bu Türkiye'nin attığı adımın, geldiği noktanın aslında en önemli tezahürüdür' dedi.

Soylu, bölge için turizmin önemine vurgu yaparak, 'Bu bölgede tarım da önemli, ticaret de önemli. Dikkat edin eğitim de önemli. Eğitimde sadece tek ayak gitmiyoruz. Burası etrafımızdaki coğrafyanın uluslararası öğrencilerinin en çok okuduğu ve kendini rahat bulduğu bir bölge olmalıdır. Bu aynı zamanda turizmi de bir taraftan tetikleyecektir' ifadesini kullandı.

Türkiye için 21. yüzyılın bir fırsat dilimi olduğuna da vurgu yapan Soylu, 'Bu fırsat diliminin sadece Türkiye'de ekonominin kendi değerleri açısından sağlayabilmesini temin edebilmek için bölgeler, iller kendi adlarına bütün potansiyellerini harekete geçirmek durumundadır. Tam da turizm, bu fırsat dilimlerinden bir tanesidir' diye konuştu.

Soylu, Doğu Karadeniz'e has yayla evleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, şöyle devam etti:

'Doğu Karadeniz mimarisine uygun ama anlamlı, kaçak göçek olmayan bir anlayışı bölgemizle beraber bütünleştireceğiz. Bir taraftan yılın belli bölümlerinde kendimiz kalırız. Bir taraftan da yılın belli bölümlerinde bu eko-turizmin ışığı çerçevesinde, pansiyonculuk çerçevesinde onu kiraya verebilme şansına sahip olabiliriz. Bu bölgenin en önemli avantajlarından birisi olarak orada durmaktadır. Bunu hazırlamakla mükellef olan bizleriz.'

Turizm sezonunun Trabzon için önemine işaret eden Soylu, sezonun Trabzon için iyi geçmesinin bölgeye de çok büyük katma değer sağlayacağına işaret etti. Soylu, bu sezonun iyi geçirilmesi halinde önümüzdeki sezonda daha fazla işler yapıp, daha fazla güzellikler ortaya konulabileceğine değindi.

Soylu, Uzungöl'ün dünyada en çok bilinen önemli cazibe merkezi olduğunu da vurgulayarak, 'Burası dünyanın en güzel turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır. Burayı daha iyi bir noktaya taşımak hepimizin sorumluluğundandır' dedi.

Trabzon'da devam eden ve yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Soylu, şehir hastanesi, ikinci devlet üniversitesi, ikinci havalimanı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

- 'Bizim söyleyecek sözümüz var'

Bakan Soylu, konuşmaların ardından bir gazetecinin, MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener'in gazetelerde yer alan, 'Cumhurbaşkanlığının mahkeme sürecine etki yaptığı' yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, şu yanıtı verdi:

'Meral Hanım benim eski dostumdur. Sayın Cumhurbaşkanımız nezdinde böyle bir ifadede bulundu mu, bulunmadı mı? Bilmiyorum ama benim çağrım şudur. Yani bir gazeteci ağzıyla söylenmiş bir söz bu. Çok net altını çizerek ifade etmek istiyorum ki söyleyip söylemediğini bir kere kendisi ortaya koysun. Söyleyecek sözüm var bu işe. Hem de iyi söyleyecek sözüm var ama bunu bir gazeteci üzerinden değil, kendisinin net bir şekilde 'Ben böyle bir sözü söyledim' diye ifade ettikten sonra hem de çok güzel söyleyecek sözüm var. Sadece benim değil daha söylenecek söz var. Sadece şunu bekliyorum. Bir mahkeme sürecini Sayın Cumhurbaşkanımızı ifade ederek etkilemeye çalışan böyle bir açıklama yaptı mı, yapmadı mı? Bana o lazım. Yani bir gazete üzerinden böyle söylüyor gibi bir ifade, şu anda bizim bir değerlendirme yapmamızı gerektiren bir ifade değil ama bu açıklamayı beklerim. Çünkü bizim söyleyecek sözümüz var.'

- 'Türkiye'nin dostluğunu kaybetmek hiç kimsenin lehine olmaz'

Soylu, 'Obama'nın Türkiye'deki basın özgürlüğünü eleştirmesinin' hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

'Wikileaks diye bir şey çıktı. Adamı şaşkına çevirdiler. Neredeyse taciz davaları dahil olmak üzere taciz davaları onlar da bir yerde yayınlandı Wikileaks da. Sonra Snowden diye bir adam çıktı. Bunların her birini bir ulusal mesele ve milli mesele olarak algıladılar ve kendilerine ait bir tehdit algılaması üzerine oturttular ve bir pozisyon aldılar. Şimdi Türkiye'de MİT tırları konusunda yayın yasağı kapsamı içerisinde açıklama yapıp Türkiye'nin ulusal bir sürecine zarar veren bir anlayışla ilgili mahkeme karar veriyor. Mahkeme karar verdikten sonra bunun basına özgürlükle gazetecilere özgürlükle alakası olmayan bir konu üzerinden yani neyle ilgili. Bir ulusal mesele üzerinden, bir ajanlık meselesi üzerinden tam anlamıyla bir karar veriyor. '

Soylu, 'Amerika'nın ne kadar derdini aldı' diyerek, şöyle devam etti:

'Başkan yardımcısı ile selam gönderiyor. Ne kadar derdini aldı? El altından elçileri, konsoloslukları oraya doğru yığıyor. Şunu ifade etmek istiyorum. Bizim müttefikimiz olduğunu öne süren Amerika ısrarla YPG ve PYD ile ilgili 'bir terör örgütüdür açıklamasını yapmaktan kaçınıyor. O zaman hep beraber bir ifadede bulunma hakkına sahip miyiz? 'Güneydoğuda yaşanan terör olaylarında müttefikimiz ve dostumuz olan Amerika'nın da payı vardır' diye bir açıklamada bulunabilir miyiz? Bakın bir şey söyleyeyim. Yani dost bir ülkeden beklenmeyecek derecede bir açıklama ile karşı karşıyayız. Üzüldüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bunu yıllarca bu ülkede, buna halel getirmeyen bir anlayış üzerine oturtan Türkiye'ye ve bu büyük millete yanlış yapılmaktadır. Türkiye'nin dostluğunu kaybetmek hiç kimsenin lehine olmaz. Biz bunların her birini tek tek izliyoruz. Bizim ulusal güvenliğimiz de milli bütünlüğümüz de bu ülkenin kamu düzeni ile ilgili bütünleşmesi ve bizim sorumluluğumuz içerisindedir. Kimseye şöyledir, böyledir diye bir mazeret bulmak istiyor değiliz ama şu çok nettir. Kimin güneydoğuda ne haltlar karıştırdığını da biliyoruz. Hem de tek tek hepsini biliyoruz. Hepsinin hesabını sorabilecek bir kabiliyetimiz, bir gücümüz, bir anlayışımız da söz konusudur.'

-'Biz yolumuza devam ediyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten büyüktür' sözünü de hatırlatan Soylu, 'Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın sürekli 'Dünya beşten büyüktür' sözünün ne ifade ettiği bugün net bir şekilde anlaşılmaktadır. Özellikle basın özgürlüğü üzerinden Türkiye'nin iyi bir yere gitmediği ifadeleri, ortaya koydukları düşünceleri bizim açımızdan hiçbir şekilde kabul edilebilir değil. Bugün bütün dünya terörün acısını çekerken,Türkiye'de kendisini medya mensubu olarak nitelendirip terörizmin içerisinde terörizme hizmet edenlere, özellikle terörizmden büyük bir acı çeken ABD'nin böyle bir açıklama yapması kabul edilebilir değildir. Bu vesileyle özellikle bu mücadelenin Türkiye'de devam edeceğini, kim olursa olsun, hangi meslek grubu mensubu olursa olsun, terörizm ile mücadelenin ve terörizme destek verenlerle mücadelemizin bir şekilde devam edeceğini ifade etmek isterim.' dedi.

Soylu, 'Biz yolumuza devam ediyoruz' diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Yolumuza devam edeceğiz de. Şunu çok açık yüreklilikle ifade etmek isterim. Neler yapmak istediklerini biliyoruz. ABD'nin bu bölgede Türkiye'den başka dostu olmaz. Eğer Türkiye'den başka dost kendine ararsa başka bir posta bürünmüş dostlar bulur. Yarın kendisi için eyvah da para etmez. Bunun acısını yıllarca hep çekmiştir. Biz etrafımızdaki coğrafyaya dostluk, barış vaat eden bir ülkeyiz. Kimseye bir zararımız olmaz ama bize zarar vermeye kalkan olursa da bunu da kimsenin yanına bırakmayacağımızı herkes biliyor. Türkiye o kuvvettedir, o güçtedir.'

Toplantıya, Bakan Soylu'nun yanı sıra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta ve Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda yetkili katıldı.
Kaynak: AA