İSO Başkanı Bahçıvan, Tahran'da

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Tekin: 'Türkiye ve İran arasındaki yakınlık avantajımızı ekonomik ve ticaret olarak değerlendirmeliyiz'.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, Türkiye ile İran arasındaki yakınlık avantajının ekonomik ve ticari olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkent Tahran'daki elçilik rezidansında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve 65 kişilik İSO heyetine verdiği resepsiyonda konuşan Tekin, 'Türkiye ve İran bölgenin iki önemli ülkesidir. İki ülke arasında birçok ortaklıklarımız var. Komşuluk ilişkilerimiz ve yakınlığımız var.' ifadelerini kullandı.

Tekin, 'İran'la birçok kültürel ortaklıklarımız var. Dil bağımız var. Ülkenin büyük bir bölümüyle aynı dili konuşuyoruz. Türkiye ve İran arasındaki yakınlık avantajımızı ekonomik ve ticaret olarak değerlendirmeliyiz. Bu anlayışla biz ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz. Buradaki temaslarınız için büyükelçiliğimiz size her türlü desteği verecektir. Büyükelçilik olarak sizlerin hizmetindeyiz.' şeklinde konuştu.

Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İran'la ilişkilerimizde son dönemde bir durgunluk yaşıyorduk. Ambargolar döneminde kimse İran'a gelmezken Türkiye, İran'ın yanındaydı. Buradan ayrılmıyorduk. Gelip gidiyorduk. Karşılıklı ziyaretlerimiz vardı. Geçen yaz nükleer anlaşma ilan edildi. Ocak ayında uygulamaya girdi. Bir anda İran, bütün dünyadan, Batı'dan, Asya'dan üst düzey heyetlerin, özellikle iş odaklı heyetlerin akınına uğradı ama bu ortamda Türkiye'den gelen heyetlerimiz azaldı. Bir süre olmadı. Bu da ilginç bir çelişkiydi. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 4-5 Mart'ta İran'a resmi ziyarette bulundu.

Bu ziyaret buz kırıcı bir ziyaret oldu. Başbakanımızın beraberinde 90 kişilik iş adamı heyeti de vardı. 'Ondan sonra tekrar ilişkilerimizin önü açıldı' diyebiliriz. Yine üst düzey temaslar devam ediyor.'

Resepsiyona eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça, İSO Onursal Başkanı Memduh Hacıoğlu, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV) Yönetim Kurulu Üyesi Halil Demirkaya da katıldı.
Kaynak: AA