ERÜ'lü Bilim İnsanı Antarktika'daki Likenlerin İlaç Özelliğini Araştıracak

Türkiye’den 7 farklı üniversite ve TÜBİTAK bilim adamlarından oluşan 13 kişilik ekiple, yeryüzünde yaşam koşulları en zorlu kıta olarak bilinen Antarktika’ya giderek burada araştırmalarda bulunan Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, Antarktika’dan döndü.

ERÜ'lü Bilim İnsanı Antarktika'daki Likenlerin İlaç Özelliğini Araştıracak
Antarktika’dan 100 civarında likenleşmiş mantar ve 15 civarında karayosunu türüne ait örnekleri toplayan Doç. Dr. Halıcı, topladığı bu likenlerin ve karayosunların örneklerini sınıflandırarak bilim dünyası için yeni türler tanımlamaya çalışacak. Doç. Dr. Halıcı, ayrıca kıtaya özgü ve büyük talluslu bitki türlerinden elde edeceği bileşiklerin olası ilaç özelliklerini araştıracak.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün ekip liderliğinde Türkiye’den 7 farklı üniversite ve TÜBİTAK kurumunda çalışan 13 bilim insanı yeryüzünde yaşam koşulları en zorlu kıta olarak bilinen Antarktika’ya ilk kez ekip olarak bilimsel araştırmalar yapmak üzere gitti. 14 milyon kilometre karelik bir alana sahip ve Avrupa kıtasının yaklaşık 1,5 katı büyüklüğündeki Antarktika’nın sadece yüzde 0.3’lük kısmı buz ile kaplı değil. Aralarında tıp doktorları, botanik bilimci, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanları yer aldığı ekip, iklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yaptı.

Arjantin’in en güneyinde bulunan Ushuaia limanından yola çıkarak dalgaları ile meşhur Drake boğazından buzkıran gemi ile geçen Türk araştırmacılar, 2 Nisan’da Antarktika’ya ayakbastı. Galindez Adası’nda yer alan Ukrayna’ya ait Vernadsky Üssü ve civarında 50 millik alanda arazi çalışmaları ve gözlemler yapan bilim insanları aynı zamanda kıtada Türk bayrağını da dalgalandırdı.

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Antarktika’dan eli boş dönmedi. Doç. Dr. Halıcı, Antarktika’dan 100 civarında likenleşmiş mantar ve 15 civarında karayosunu türüne ait örnekler topladı. Doç. Dr. Halıcı, morfolojik ve moleküler yöntemler ile toplanan örneklerin sınıflandırılması, Antarktika’dan daha önce kayıt edilmeyen türlerin kıtadan ilk kez rapor edilmesine ve bilim dünyası için kıtadan yeni türler tanımlamaya çalışacak. Doç. Dr. Halıcı, ayrıca kıtaya özgü ve büyük talluslu türlerin biyolojik aktivitelerini çalışmak için de fazla miktarda örnek topladı. Doç. Dr. Halıcı, topladığı bu türlerden elde edilecek sekonder bileşiklerle Eczacılık Fakültesi ile ortak çalışma yürüterek, bu bitkilerin olası ilaç özelliklerini araştıracak.

1959 Antarktika Antlaşması’na 1995 yılında taraf olan Türkiye, bu antlaşmaya taraf olan 53 ülkenin arasında yer alıyor. Antarktika’ya araştırma için giden Türk bilimsel araştırma ekibinin hedefi ileride Antarktika’ya Türkiye’nin bir üs kurması ve Türk bilim insanlarının da Antarktika’ya ilgi duyduklarını dünya kamuoyuna göstermek. Sınırsız bir tatlı su ve balıkçılık kaynağı barındıran kıtada, aynı zamanda sadece Weddell ve Ross denizlerinde yaklaşık olarak 50 milyar varil petrol rezervi olduğu dikkate alındığında Türkiye’nin kıtada bir üs kurması ve ileride kıta yönetiminde söz sahibi olmasının son derece önemli olduğu belirtiliyor.
Kaynak: İHA