Diyarbakır'daki Sözde 'Öz Yönetim' İlanı Davası

Yenişehir ilçesinde sözde 'öz yönetim' ilan ettikleri gerekçesiyle 2'si tutuklu 21 sanık hakkında, 6 yıldan 18 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı Mahkeme, tutuklu yargılanan 2 sanığın tahliyesine karar verdi.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde sözde 'öz yönetim' ilan ettikleri gerekçesiyle 2'si tutuklu 21 sanık hakkında, 6 yıldan 18 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklardan Hikmet Aralan ve 15 tutuksuz sanık hazır bulundu. Türkan Uzan Avşin ise tutuklu bulunduğu Gebze Kadın Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Sanık Aralan, üzerine isnat edilen suçlamayı kabul etmediğini belirterek, tahliye talebinde bulundu. Avşin ise SEGBİS ile değil mahkeme huzurunda savunma yapmak istediğini söyledi.

Tutuksuz yargılanan sanıklar ise eylemlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, beraatlerini istedi.

Savunmaların ardından mahkeme, Aralan ve Avşin'in tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi.

- İstenilen ceza

İddianamede, 21 sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 6 yıldan 18 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezaları isteniyor.
Kaynak: AA