BM: Hepimiz utanç duymalıyız

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Rus ordusuna ait savaş uçağının Halep'te hastaneye düzenlediği hava saldırısında 2'si doktor en az 20 kişinin öldüğünü belirterek, "Çevrelerinde hastane bulunmasının siviller için artık güvenlik tehdidi anlamına gelmesi korkunç." dedi.

BM: Hepimiz utanç duymalıyız
BM: Hepimiz utanç duymalıyız
O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye toplantısına video-konferans yöntemiyle katılarak yaptığı konuşmada, Suriye'de halkın kasıtlı olarak ilaç ve gıdadan mahrum bırakıldığını söyledi.

Suriye'de yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini, kalanların da ızdırap içinde yaşadığını vurgulayan O'Brien, "Suriye'de gözümüzün önünde yaşananlar nedeniyle hepimiz utanç duymalıyız." diye konuştu.

Suriye rejiminin yeniden hava saldırılarına başladığına ilişkin raporlar geldiğini, ordunun bu sabah Dera vilayetinde de hava saldırısı düzenlediğini kaydeden O'Brien, çatışmaların durdurulması ve tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesinin BM Güvenlik Konseyi'nin görevi olduğunu hatırlattı.

Halep'te 22 Nisan'da yeniden başlayan hava saldırıları ve çatışmalarda onlarca sivilin öldüğünü ifade eden O'Brien, "Dün Halep'in doğusundaki El Kudüs Hastanesi'ne düzenlenen hava saldırısında 2'si doktor en az 20 kişi hayatını kaybetti. Halep'in batısındaki bir hastanenin de vurulduğu bilgisi geldi. Çevrelerinde hastane bulunmasının siviller için artık güvenlik tehdidi anlamına gelmesi korkunç." diye konuştu.

İdlib'te pazar yerine düzenlenen hava saldırılarında çok sayıda sivilin öldüğünü de belirten O'Brien, "Çocuklar ve sivillerin öldürülmesi bu saldırıları gerçekleştirenlerin insanlıktan nasibini almadığının delili." dedi.

Rus ordusuna ait bir savaş uçağı, dün Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin kontrolündeki Sukeri semtinde bulunan Kudüs sahra hastanesini vurmuş, saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetmiş, 62 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında çok sayıda kadın ve çocuk da bulunduğu kaydedilmişti.