Antalya'nın İlk Üstün Zekalılar Okulu Açılacak

Doğa Okulları, Antalya'nın ilk üstün zekalılar ilköğretim okulunu, Muratpaşa Bilim Kampüsü'nde yeni eğitim öğretim döneminde hizmete açacak.

Doğa Okulları, yeni eğitim öğretim döneminde Antalya'nın ilk üstün zekalılar ilköğretim okulunu Muratpaşa Bilim Kampüsü'nde açacak.

Doğa Okullarından yapılan açıklamaya göre, Antalya Muratpaşa Bilim Kampüsü'nde yer alacak Üstün Zekalılar İlköğretim Okulu, kapasitelerini en yüksek seviyede kullanmaları özel eğitim ve öğretmenlerle mümkün olan üstün zekalı çocuklar için yeni eğitim öğretim döneminde kapılarını açacak.

Kentin üstün zekalı çocuklara hizmet veren ilk okulu olacak okulda, özel testlerle 130 ve üzeri IQ'su olduğu belirlenen çocuklar öğrenim görebilecek. Çocukların eğitiminin Latince'den astronomiye fark derslerle zenginleştirileceği okulda, bilgisayar ve robotik sınıfları da bulunuyor.

Doğa konseptli eğitim modeliyle öğrencilerini bugünden geleceğin dünyasına hazırlayan Doğa Okulları, İstanbul'da Acarkent, Avcılar ve Kadıköy kampüslerinde 8 yıldır faaliyet gösteren Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları'dan ilk mezunlarını bu yıl verecek.

Üstün zekalı bireylerin toplumun yüzde 2'lik grubunu temsil ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Çocuğun üstün zekalı olduğunun tespitinin mutlaka bir uzman tarafından özel zeka testleriyle belirlenmesi gerekiyor. Test sonucu IQ puanı 120-130 arası olarak belirlenen çocuklar 'parlak zekalı', IQ'su 130 ve üzeri olan çocuklar 'üstün zekalı', 145 ve üzeri ise 'dahi' olarak tanımlanıyor. Üstün zekalı çocukların fiziksel gelişimi de yaşıtlarından önde oluyor. Erken yürüyor ve erken konuşuyorlar. Küçük yaşta geniş bir söz dağarcığına sahip oluyor, kendilerini iyi ifade edebiliyorlar.Her şeye karşı meraklı ve özel ilgi alanlarına sahip çocuklar oluyorlar. Yaşıtlarına göre gelişkin bir akıl yürütme ve soyut düşünme yetenekleri bulunuyor. Hızlı öğrendikleri için derslerden çabuk sıkılıyorlar ve dersin işleyişini etkileyebiliyorlar. Bu durum bazen 'davranış bozukluğu olan çocuk' olarak algılanmalarına neden olabiliyor.'

Üstün zekalı çocukların eğitime ilkokulda başladığı belirtilen açıklamada, anaokulu döneminde çocuğun üstün zekalı olduğunu tespit etmenin mümkün olmadığı, bunun için de en sağlıklı tespitin ilköğretim seviyesinden itibaren yapıldığı vurguladı.

Doğa Okulları'nın Üstün Zekalılar İlköğretim Okullarında çocukların kendilerini sosyal alanlarda özgürce ifade etmelerine imkan tanınarak, dil alanlarında gelişime çok açık olan bu çocuklara ek yabancı diller öğretildiği, satranç, ekoloji, müzik, drama, resim gibi branş derslerinin ise eğitimlerinin vazgeçilmezleri arasında yer aldığı belirtildi.

Üstün zekalı çocuklara müfredat derslerinin, yoğunlaştırılmış bir programla derinleştirme, projelendirme ve felsefi tartışma yöntemleriyle öğretildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Çocuklar öğrendikleri bilgiyi tartışarak pekiştiriyor, projelendirerek uygulamaya geçiriyor. Latince'den mitolojiye ve felsefeye müfredata ek olarak üstün zekalı çocukların 'fark dersleri' adı altında özel dersleri de bulunuyor. Çocuklar bu derslerle yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya yönlendiriliyorlar. Fark dersleri, Lego, Yaratıcı Yazarlık, Deneylerle Bilim Atölyesi, Sosyal Duygusal Beceriler, Latince ve Roma Medeniyetleri, Bilimsel Proje ve Tasarım, Robotik, Almanca ve Fransızca, Astronomiden oluşuyor. Üstün zekalı çocuklar Doğa Okullarında ihtiyaçlarına uygun eğitimi alırken diğer çocuklarla aynı kampüs içinde birlikte oluyorlar. Böylece diğer çocuklardan farklı hissetmekten kaynaklı problemler yaşamamaları ve uyum sağlamaları için gerekli denge kurulmuş oluyor.'

Kaynak: AA