Yozgat'da 'Kûtü'l Amare Zaferi' Konulu Konferans

Bozok Üniversitesi Tarih ve Düşünce Kulübü tarafından ''Unutulan Zafer Kûtü'l Amare Zaferi ve Halil Paşa'' konulu konferans düzenledi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker, Kûtü'l Amare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale'den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zafer olduğunu söyledi.

Kûtü'l Amare Savaşı'nın Türk milletinin belleğinden silinmesinin ve vatandaşlar tarafından bilinmiyor ve tanınmıyor olmasının iç acıtıcı bir durum olduğunu vurgulayan Şeker, şöyle devam etti:

''Kûtü'l Amare, Birinci Dünya Savaşı'nda tarihi zaferin kazanıldığı muharebelerden biri olarak biliniyor. Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, bugün Irak sınırları içinde bulunan Kut bölgesindeki savaşta Britanya askerlerine karşı tarihi bir zafer elde etmişti. Tarih sahnesine büyük zaferlerle çıkan 6 asırlık çınar Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesi de yine kendine yakışır iki büyük zafer ile olmuştur.

Bu başarılardan biri Çanakkale Zaferi, diğeri Kûtü’l Amare Zaferi’dir. Çanakkale Zaferi dünya milletlerinin gözü önünde cereyan etmiş, hafızalarda yer etmiştir ve unutulması imkansız hale gelmiştir. Çanakkale gibi büyük bir başarı olan Kûtü'l Amare Zaferi Nato'ya girdiğimiz 1952 yılından itibaren unutturulmuş, bir daha kutlanmamıştır, hatta tarih kitaplarından çıkartılmış ve milletin hafızasından silinmiştir.''

Şeker ayrıca, 29 Nisan 1916'daki bu zaferin, Osmanlı ordusunun Çanakkale’den sonra İngiliz birliklerine karşı vurduğu büyük bir darbe olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA