Ünyeli Çiftçilere 'Fındıkta Entegre Mücadele' Anlatıldı

Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ünye Ziraat Odası’nın tarım danışmanları aracılığı ile eğitim verdiği iyi tarım çiftçilerine, fındık bahçesinde “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu” eğitimi düzenlendi.

Ünyeli Çiftçilere 'Fındıkta Entegre Mücadele' Anlatıldı
Saca Mahallesi’nde bir çiftçiye ait bahçede gerçekleştirilen eğitime Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür, tarım danışmanları ve çiftçiler katıldı.

Eğitim öncesi açıklama yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, hedefin para kazanmak olduğunu ancak asıl hedefin iyi tarım olduğunu belirtti.

Sarıkahraman “Paranın peşine düşerek aslında iyi tarım yapmak zorundayız. İyi tarım yaparsak para kazanırız. İşin aslı budur. Parayı hedef alalım ama asıl hedefimiz iyi tarım yapmak olsun. Sizler seçilmiş kişilersiniz ve komşularınıza arkadaşlarınıza örnek olacaksınız. İyi tarımı sizden görecekler ve diğer çiftçiler kendi bahçelerinde uygulayacaklar” dedi.

“FINDIK ZARARLILARINA KARŞI ENTEGRE MÜCADELE YAPMALIYIZ”

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür ise yaptığı bilgilendirmede “Sürekli toplantılarda toprak tahlili yaprak tahlili yaptırın diyoruz. Sizlere bunu öneriyoruz ki ona göre bahçenizi tanıyın. Bahçenizin ihtiyacı ne, onu görmeniz açısından önemli. Rastgele gübre atılıyor, gereksiz gübre atılıyor ve bunlar çevre kirliliğine neden oluyor. Bugün asıl konumuz entegre mücadele. Kimyasal, biyolojik veya kültürel olsun bütün mücadele yöntemlerinin olumlu olarak hepsini birlikte kullanarak bahçemizde ki zararlıların yoğunluğunu minimuma indirmektir entegre mücadele. Bunun bazı amaçları var. Öncelikle ‘şu zararlıyı yok edeceğim’ düşüncesini unutun yok etme şansınız yok. En az zarar verecek seviyeye getirebilirsiniz, hedefiniz bu olmalı. Zararlı böceklerle mücadele eden, onları yiyen böcekler var, yani yararlı böcekler var. Bu yararlı böcekleri korumalıyız. Kozalakları toplayın yere atın, çünkü onların içerisinde yararlı böcekler var. Yararlı böcekleri koruyalım ki kozalak akarları azalsın. Çevremize zarar vermeyeceğiz ve sürekli kimyasal kullanmamaya özen göstereceğiz. Kimyasal kullanmak en son düşünceniz olmalı. Toprağın verimli kısmı üst kısımdır. Siz üst kısmı kaybettiğiniz zaman bu bizim anlattıklarımızın hepsi havada kalır” diye konuştu.

Kaynak: İHA