TBMM Genel Kurulu'nda Yaşanan Kavga

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: 'Dün maalesef istenmeyen, sevimsiz olaylar yaşandı, milletvekilleri arasında arbede çıktı. Olay dolayısıyla son derece üzgünüz' 'Parlamento'nun çalışması için gayret göstereceğiz ama bu görev bütün milletvekillerinin görevidir. Kullandıkları dilden, tavırlarına kadar herkesin dikkat etmesi gerekir' 'Hiçbir biçimde fiili müdahaleler, milletvekillerinin fiili olarak kendisine bir rol atfetmesi asla kabul edilemez'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM Genel Kurulu'nda dün maalesef istenmeyen, sevimsiz olaylar yaşandığını, milletvekilleri arasında arbede çıktığını belirterek, 'Olay dolayısıyla son derece üzgünüz.' dedi.

Bostancı, Parlamento'da gazetecilere yaptığı açıklamada, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandığını anımsattı.

Dokunulmazlık meselesinin, siyaseten partilerin ilgi gösterdikleri ve heyecanın yüksek olduğu bir konu olduğunu belirten Bostancı, 'Ben de Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı yaptım, çok tartışmalı toplantılara katıldım.' diye konuştu.

Bostancı, komisyon çalışmalarının, kameramanların görüntü almasının ardından çıkması, yazılı basının salonda kalması ve İçtüzük çerçevesinde davetli olanların salonda yer alması şeklinde olduğunu anlattı.

Anayasa Komisyonu'nda bu çerçevede tartışmalar yaşandığını ifade eden Bostancı, şunları söyledi:

'Komisyon Başkanının talebi üzerine kameramanlar çıktı, çalışmalar, komisyon üyelerinin, milletvekillerinin ve yazılı basının bulunduğu bir ortamda yüksek tansiyonla başladı. Ama daha sonra konuşmalar ve müzakerelerle normal seyrine döndü. Şu anda gerekçenin konuşulduğu ve siyasi partilerin kendi pozisyonlarını açıkladıkları bir aşamadayız. Ümit ederiz bugün bu tartışmaları tamamlar ve komisyon bunu bir yere bağlar.'

Naci Bostancı, 'TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam yaşanan kavganın' sorulması üzerine, maalesef Genel Kurul'da zaman zaman bu tür istenmeyen görüntülerin yaşandığını belirtti.

Bostancı, şöyle konuştu:

'Hiçbir biçimde fiili müdahaleler, milletvekillerinin fiili olarak kendisine bir rol atfetmesi asla kabul edilemez. Kürsüden konuşan hatibin konu dışına çıkması ya da tahkir edici bir dil kullanmasının, İçtüzüğe aykırı tarzda konuşmalar yapmasının İçtüzük'teki karşılığı bellidir. Meclis'i yöneten TBMM Başkanvekili buna ilişkin talepleri müzakere eder ve gereken yapılır. Her şeyin mutlak surette hukuk çerçevesinde yürümesi gerekir. Hukukun dışına çıkan hiçbir uygulamayı kim yaparsa yapsın, nereden gelirse gelsin kabul etmeyiz. Dün maalesef müzakereler sırasında istenmeyen, sevimsiz bir olayın yaşandığını gördük. Bazı milletvekilleri arasında arbede çıktı, onları aralayanlar da yine farklı partilerden milletvekilleri. Bu tür tabloların yaşanmamasını temin etmek ve bu doğrultuda Parlamento'yu çalıştırmak hepimizin görevidir. Biz bunun bilincindeyiz. Bundan sonra da aynı istikamette, kurallar esasında Parlamento'nun çalışması için gayret göstereceğiz ama bu görev bütün milletvekillerinin görevidir. Kullandıkları dilden, tavırlarına kadar herkesin dikkat etmesi gerekir. Olay dolayısıyla son derece üzgünüz.'

- 'Bu irade yakında ortaya çıkacaktır'

Anayasa Komisyon Başkanvekili, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek de 'Teklifin anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialara' ilişkin, 'Mevcut 1982 Anayasamızda 19 geçici madde vardır, bir de Anayasa'ya işlenmeyen 3 madde söz konusu. Bazı maddelerin geçici süreyle askıya alınabildiği Anayasa'da zaten vardır. Bunun pratikleri vardır, tatbik edilmiştir.' değerlendirmesini yaptı.

Bu açıdan, anayasa değişikliği teklifinin, bir iradeyi ortaya koymak da olduğuna vurgu yapan Petek, 'Anayasa'ya aykırılık iddiaları sadece şekil denetimi yönünden vardır, esas yönünden TBMM'nin iradesi önemlidir. Bu irade yakında ortaya çıkacaktır, ortaya çıkan iradeye de herkesin saygı göstermesi gerekir.' diye konuştu.
Kaynak: AA