Romanlar AT Arabalarını Bırakıp El Arabaları İle Çalışmaya Devam Ediyor

Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı’nın geliştirdiği ‘At Arabacılığına Son, Çalışmaya Devam’ projesi ile 63 at arabası ilçe trafiğinden kaldırıldı. At arabaları yerine kaymakamlığın verdiği özel el arabaları ile 63 aile geçimlerini hurdacılık yaparak sağlayacak.

Romanlar AT Arabalarını Bırakıp El Arabaları İle Çalışmaya Devam Ediyor
Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı’nın verdiği bilgiye göre, proje ile at arabacılığı yaparak geçimini temin eden 63 roman vatandaşın daha temiz iş üretmeleri için gündelik işlerde çalışmaları sağlandı. Kaymakam Masatlı, hurda toplayıp, hayvanlı arabalarla eşya taşıyarak yeterli gelir sağlayamayan aileler projeye dahil edildiğini söyledi.

Masatlı, “İlçe trafiğinde sıkıntılara yol açmaları ve caddelerde uzun araç kuyruklar ile kazalara sebebiyet vermek gibi şikayetler vardı. 21. Yüzyılda böyle bir nakliye veya hizmet olamayacağını kendilerine ikna ederek, yeni çalışma sahalarına geçmelerini tavsiye ettik. Daha düzenli işlere yönlendirilmelerini hedefledik. İlçemizin Dere ve Yenidere mahallelerinde 63 ailenin at arabacılığı ile geçimini sağladığı, 32 ailenin at arabaları ile ilçede hayvan ve çeşitli eşya nakliyesi yaptığı, diğer 31 ailenin ilçe dışında kalan Çeltikçi ve Azatlı’da hurda toplayıcılığı yaptıklarını tespit ettik. At arabacılarının bu işle geçimini sağladıkları ve bu işi gelenek haline getirdikleri biliniyordu. Trafik kazalarına sebebiyet vermesini engelleme, trafik sıkışıklığını gidermek, çevre kirliliğini önlemek, izinsiz, kaçak ağaç kesiminin önüne geçilmesi, taşıma işinin daha modern yöntemlerle yapılması, ilçenin geri kalmış - gelişmemiş izleniminin ortadan kaldırılması için projeyi başlattık. Roman vatandaşlarımızın yetiştirdikleri çocuklarına iyi örnek olabilmelerini sağlamak, Mustafakemalpaşa’da yaşayan vatandaşların şikayetlerini ortadan kaldırmak gerekçeleri ile hazırladığımız projemiz ile ilçemizin daha çağdaş ve modern görünmesi, cadde ve sokaklardaki trafik problemlerinin önüne geçilmesi ve 63 roman vatandaşımızdan başlayarak gündelik işlerde çalışmaktan ziyade, düzenli işlerde çalışarak (fabrikalarda, tarım işlerinde düzenli olarak) istihdam artışı sağlandı. Geleneksel olarak benimsedikleri gündelik hayat anlayışının önüne geçilmesini hedeflenmekteyiz. Bu hedefimizi sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirebilmek için Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı koordinasyonunda Mustafakemalpaşa Belediye Başkanlığı, Mustafakemalpaşa Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapılmaktadır. Kayıtlı at arabacılığı yapan 25 at arabası sahibine atının karşılığı olarak 1.000TL yardım yapılmıştır. At arabacılığı yapan kişilerin tarımda tarım işçisi olarak istihdam edilmeleri sağlanacaktır. At arabası ile hurda toplayanlara fiziksel güçle çalışan çek çek adı verilen 20 adet araba verildi.

Hurda işinde kullanılmak üzere mikro düzeyde maddi yardım yapıldı. İlçemiz bu projeden mutlu oldu” diye konuştu.

Kaynak: İHA