'Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi'

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayınca ortaklaşa yürütülen 'Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi' kapsamında okullarda, bugüne kadar velilerden yaklaşık 12 bin 700 ünite kan toplandı Proje kapsamında kan bağışının önemi çocuklara, 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler', 'Keloğlan', 'Deli Dumrul' ve 'Alaaddin'in Sihirli Lambası' çizgi fimleriyle anlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayınca ortaklaşa yürütülen 'Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi' kapsamında okullarda, velilerden bugüne kadar yaklaşık 12 bin 700 ünite kan toplandı.

Proje Yöneticisi Vekili Tuna İlbars, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayınca yürütülen projenin çok önemli bir amaca hizmet ettiğini belirtti.

Proje aracılığıyla daha fazla kan bağışçısına ulaşmayı amaçladıklarını vurgulayan İlbars, modern tıbbın bütün imkanlarına rağmen kanın henüz laboratuvar ortamında üretilmediğini, kaynağının gönüllü kan bağışçıları olduğunu anlattı.

Kan naklinin en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olduğunu aktaran İlbars, '80 milyon nüfusu olan bir ülke olarak çok daha fazla sayıda kan bağışçısına ihtiyaç duyuyoruz.' dedi.

İlbars, hastaların gereksinim duydukları kan ve kan bileşenlerini aramak zorunda kalmamalarını ve Türk Kızılayı aracılığıyla en güvenli şekilde tedarik edilebilmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Projenin amacının çok sayıda kan bağışçısına ulaşmak ve güvenli kan tedariki sağlamak olduğuna dikkati çeken İlbars, şöyle konuştu:

'Kan bağışı bilinci, en sağlıklı ve kalıcı bir şekilde eğitim yoluyla oluşturulabiliyor. Biz de 6-18 yaş grubu öğrencilerde, yani davranış değişikliği ve farkındalık yaratabileceğimiz yaşlarda kan bağışı bilinci oluşturmayı hedefledik. Projemiz kapsamında da birçok faaliyet gerçekleştirdik. Haziran sonunda projemiz bitecek.'

- Çocuklar kan bağışının önemini çizgi filmlerle öğreniyor

Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan İlbars, şunları söyledi:

'Öğrencilerde farkındalık yaratabilmek için müfredatlarda bu konuyu işlemek istedik. Dolayısıyla müfredat revizyonu çalışması yaptık. Ayrıca eğitim materyalleri hazırladık. Bunlardan bir tanesi de çocukların ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz animasyon çizgi filmler hazırladık. 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler', 'Keloğlan', 'Deli Dumrul', 'Alaaddin'in Sihirli Lambası', bütün bu çizgi filmlerle kan bağışının önemini anlatmayı başardık. Hepsi esprili ve sürpriz biten çizgi filmler oldu. Online bilgisayar oyunlarıyla da kan bağışına dikkati çekmeye çalışıyoruz.'

Proje kapsamında ilgili kurumların çalışanlarına eğitim verildiğini belirten İlbars, Milli Eğitim Bakanlığınca 4 bin 400 okul müdürüne, Sağlık Bakanlığınca da yaklaşık 7 bin 600 çalışana kan bağışı konusunda eğitim verdiğini aktardı.

Proje kapsamında hazırlanan kan bağışçılarının eğitimi ve kazanımı kampanyalarının 81 ilde seçilen 500 pilot okulda yürütüldüğüne dikkati çeken İlbars, şunları kaydetti:

'Öğrencilerde kan bağışı konusunda olumlu bir davranış geliştirmek ve konuyu içselleştirerek gelecekte düzenli birer kan bağışçısı olarak kazanılmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kampanyalarda, hem öğrencilere hem de velilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yanı sıra, okullarda etkinlikler de düzenlenmekte. Bugüne kadar çalışmalar kapsamında 131 bin 500 öğrenciye Türk Kızılayı farkındalık eğitimleri verdi. Ayrıca 7 bin 850 veliye bu kapsamda ulaşıldı. Okullarda yürütülen kan bağışı kampanyalarında da bugüne kadar velilerden yaklaşık olarak 12 bin 700 ünite kan toplandı. Hedefimiz daha yüksek, 250 bin öğrenciye ulaşmayı, 30 bin ünite kan toplamayı ve çok sayıda kişiye ulaşıp, kan bağışının önemini anlatmak.'

Kaynak: AA