Fransız Gazeteci Hartmann Bosna Hersek'te

'Bosna Kasabı' olarak bilinen eski Sırp Lider Radovan Karadzic hakkındaki karar duruşması öncesi gözaltına alınan Hartmann, serbest bırakılması sonrası, gözaltına alınmaması için büyük çaba harcayan Bosnalı toplama kampı mağdurları ile buluştu Florence Hartmann: 'Mağdurların desteğini hissettiğim an, o zamana kadar mücadele ettiğim her şey farklı bir boyut kazandı. Korumaya çalıştıklarınızın sizi koruduğunu görmek inanılmaz bir duyguydu.'

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) eski sözcüsü ve Fransız gazeteci Florence Hartmann, serbest kalmasının ardından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, gözaltına alınmaması için büyük çaba harcayan Bosnalı toplama kampı mağdurları ile bir araya geldi.

ICTY'de 2009 yılından bu yana yargılanan 'Bosna Kasabı' olarak bilinen eski Sırp Lider Radovan Karadzic hakkında geçen ay yapılan karar duruşması öncesi gözaltına alınan ve 7 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Hartmann, Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurlar Birliği üyeleriyle buluştu.

Hartmann, burada yaptığı konuşmada, Lahey'de tutuklandığı sırada toplama kampı mağdurlarının kendisini korumaya çalıştığını söyleyerek, 'Mağdurların desteğini hissettiğim an, o zamana kadar mücadele ettiğim her şey farklı bir boyut kazandı. Korumaya çalıştıklarınızın sizi koruduğunu görmek inanılmaz bir duyguydu.' dedi.

Bosna Savaşı sonrasında adaletin yerini bulması için birçok yabancı gazetecenin mücadele ettiğini vurgulayan Hartmann, 'Onların bana değil benim onlara yardım etmem gerekiyordu. Lahey'de Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladic'in davasında yeniden bir araya geleceğiz.' diye konuştu.

Zihnija Basic de güvenlik güçlerinin Hartmann'ı tutuklamaya çalıştıkları zaman içgüdüsel olarak onu koruma ihtiyacı hissettiğini belirterek, 'Hartmann, Bosna Hersek'te adaletin yerini bulması için mücadele etti. Bizler de Boşnak gazileri olarak bu mücadelenin yanında olduğumuzu göstermek istedik.' ifadelerini kullandı.

- Florence Hartmann kimdir?

ICTY’den yapılan açıklamaya göre Hartmann, 2007 ve 2008 yıllarında bir kitabı ve makalesinde mahkemeye ait gizli belgeleri kullandığı gerekçesiyle o dönem 7 bin avro para cezasına çarptırılmıştı.

Söz konusu meblağı ödemediği için cezası 7 gün hapse dönüştürülen Hartmann, 2011 yılında hakkında çıkarılan yakalama emri gereği, geçen ay Lahey'deki Radovan Karazdic davası öncesi tutuklanarak cezaevine sevk edilmişti.

Hartmann’ın Slobodan Milosevic davasına ilişkin gizli belgeleri yayımlayarak mahkemeyi tahkir ettiği ileri sürülüyor.

Bosna Savaşı sırasında farklı bölgelerde gazetecilik yapan Hartmann, 2000-2006 döneminde ICTY'de sözcülük görevinde bulunmuştu.

Bosnalı kurban yakınlarının gözaltına alınmaması için büyük çaba harcadığı Hartmann, Fransız makamları tarafından da daha önce mahkemenin isteğine karşın iade edilmemişti.
Kaynak: AA