Eylem İçin Keşif Yapan Terörist Hakkında İddianame

Diyarbakır Emniyet Müdürü Taşdan'ın, Sur ilçesinde geçişi sırasında terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilecek eylemle ilgili keşif amaçlı gözetleme ve telefonuyla fotoğraf çekimi yaparken yakalanan örgüt mensubu hakkında 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan'ın, Sur ilçesinde geçişi sırasında terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilecek eylemle ilgili keşif amaçlı gözetleme ve telefonuyla fotoğraf çekimi yaparken yakalanan örgüt üyesi hakkında 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık Recep İ. hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, terör örgütü PKK ve KCK'nın kuruluşu, yapılanması ve amaçları hakkında detaylı bilgiye yer verildi.

Recep İ'nin terör örgütü içinde faaliyet gösterdiği belirtilen iddianamede, sanığın 23 Şubat'ta İl Emniyet Müdürü Taşdan'ın Sur ilçesi Melikahmet Caddesi'nde geçişi sırasında terör örgütü tarafından gerçekleştirilecek eylemle ilgili keşif amaçlı gözetleme ve telefonuyla fotoğraf çekimi yaptığı sırada güvenlik güçlerince yakalandığı anımsatıldı.

- Sosyal medya hesaplarında inceleme yapıldı

Soruşturma kapsamında sanığın sosyal medya hesaplarında inceleme yapıldığı aktarılan iddianamede, Recep İ'nin, terör örgütü PKK/KCK elebaşını ve örgüt mensuplarını överek sahiplendiği ifade edildi.

İddianamede, sanığın, terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin örgüt güdümünde yayın yapan internet siteleri üzerinden verdikleri talimatlar doğrultusunda başlatılan sivil itaatsizlik eylemlerine katılmaya ve organize etmeye yönelik paylaşımlarda bulunduğu vurgulandı.

Sanığın eylemlere aktif katıldığı ve destek verdiği belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

'Sanık, sosyal medya hesaplarında terör örgütü ideolojisi kapsamında motive edici paylaşımlarda bulunmuştur. Sanığın, güvenlik görevlilerine karşı gerçekleştirilecek molotofkokteylli, havai fişekli, el yapımı parça ve basınç etkili bomba atma tarzı sivil itaatsizlik eylemleri için teşvik edici, Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletinin bölünmez bütünlüğünü hedef alan paylaşım ve yorumlar yaptığı tespit edilmiştir.'

- Telefonunda TKP/ML kurucusunun fotoğrafı çıktı

İddianamede, sanığın telefonunda yapılan incelemede, Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) terör örgütünün kurucusu İbrahim Kaypakkaya'nın görüntülerinin yer aldığı ifade edildi.

Recep İ'nin telefonunda terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye uzantısı YPG adı altında faaliyet gösteren terör örgütünü simgeleyen sözde amblem bulunduğuna işaret edilen iddianamede, PKK bünyesinde silahlı faaliyet gösteren örgüt mensuplarına ait ve bölücü terör örgütünü simgeleyen fotoğraflar ile teröristlerin kahramanlaştırıldığı, ölen teröristlerin 'şehit' olarak nitelendirildiği sözde marşlar ve ses dosyalarının bulunduğu kaydedildi.

İddianamede, sanığın terör örgütü üyesi olarak, İl Emniyet Müdürü Taşdan'ın geçişi sırasında keşif amaçlı gözetleme ve terör örgütünün suç içeren yöntemlerini överek propagandasını yaptığının anlaşıldığı vurgulandı.

Sanık Recep İ. hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından ceza artırımı istenerek 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Kaynak: AA