Eski Yarbay Dönmez Hakkındaki Dava

Eski Yarbay Mustafa Dönmez'in, Zir Vadisi ve Sapanca'da bulunan mühimmatla ilgili yargılandığı davada, 'Ergenekon' davasının sonucunun beklenmesi kararlaştırıldı.

Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez hakkında 'bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek' suçundan açılan davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Yargıtayın bozma ilamının ardından tekrar görülecek olan ve Dönmez'in de sanıkları arasında bulunduğu 'Ergenekon' davasının sonucunun beklenmesine karar verdi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesindeki duruşmaya sanık Dönmez ile avukatı Şule Nazlıoğlu Erol katıldı.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Erhan Ermişoğlu, Dönmez'in sanığı olduğu 'Ergenekon' davasına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamını dosyaya getirttiklerini bildirdi.

Sanık Dönmez, geçen celse bilirkişinin, Zir Vadisi ve Sapanca'da polisin yaptığı aramalarda kaydedilen görüntülere yönelik tespitlerini hatırlatarak, 'Bilirkişinin tespitleri, benim, davanın başından beri ileri sürdüğüm, görüntüler üzerinde silinti, kazıntı, oynama yapıldığı iddialarımı doğrulamaktadır' dedi. Dönmez, 'Ergenekon' davasını gören mahkeme ile Genelkurmay Askeri Mahkemesinden bu görüntülerin geçmişte saklandığını ifade etti.

Sanık avukatı Erol da 'Ergenekon' davasındaki bozma ilamının ardından gerek Ergenekon dosyası, gerekse bu dosyadaki bilirkişi raporlarının hükmünün kalmadığını söyleyerek, 'Bence çöp haline gelmişlerdir' ifadesini kullandı.

- 'Devlet içerisine sızan cemaatçi çete...'

'Bu davaların, devlet içerisine sızan cemaatçi çete tarafından yönlendirildiğini, tüm aşamalarda da bu kişilerin hazırladığı bilgi, belge ve değerlendirmelerin delil kabul edildiğini' söyleyen Erol, bu nedenle, yeniden bilirkişi raporları alınmasını, ancak bunun devlet kurumlarından değil, üniversiteler ya da bağımsız kurumlardan sağlanmasını istedi.

Askeri Savcı Hakim Teğmen Mehmet Sadık Özgüven, eksiklerin giderilmesini talep etti. Bilirkişi raporlarının yenilenmesi kararını mahkemeye bırakan Özgüven, 'Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanlığının, bozma ilamında sanık hakkında belirttiği hususların, hali hazırda yürütülen yargılamanın maddi konusu ve delilleriyle büyük oranda benzerlik göstermesi nedeniyle, bozma ilamına yönelik sivil yargıda yapılacak yargılamanın neticesinin bekletici mesele yapılmasına karar verilmesini talep ediyoruz' dedi.

Tekrar söz alan Dönmez, Yargıtayın bozma ilamında, askeri mahkemede görülen davaya ilişkin aramaların Ceza Muhakemesi Kanunundaki hükümlere aykırı yapıldığının ve bu aramalarda elde edilen belgeler incelenirken belirlenen noksanlıkların aktarıldığını kaydetti.

Dolayısıyla, usulsüz aramalar neticesinde elde edilen delillere itibar edilemeyeceğini söyleyen Dönmez, şöyle konuştu:

'Özellikle Gölbaşı, Zir Vadisi ve Poyrazköy'de ele geçen sis kutularının tamamen polisler tarafından taşıma usulüyle her üç mahalde de bulunduğunu daha önce de söyledim. Bu konuda yargılama yapan İstanbul Mahkemesi, Hakim Hüsnü Çalmuk'u naip hakim tayin ederek, ben ve avukatımın hazır bulunmadığı keşif incelemeleri sırasında bazı tespitlerde bulunmuşlar. Bunlar, hakkımızdaki hükme esas kabul edildi. Ancak Hüsnü Çalmuk hakkında, keşif işlemleri sonucu düzenlenen tutanakların sahteliğinden bahisle HSYK'ya suç duyurusunda bulundum. Bu suç duyurumun akıbetinin araştırılmasını istiyorum.'

Yargılanmasına sebep olan malzemeleri kimin koyduğu konusunda söyleyecekleri olduğu gerekçesiyle emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Orhan Aykut adlı kişinin tanık olarak dinlenmelerini isteyen Dönmez, 'daha önce hakkında rapor düzenleyen Polis Kriminal Daire Başkanının da 'kumpas' soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunduğuna' dikkati çekti.

Avukat Erol da askeri savcının talebine katıldığını bildirerek, 'Ergenekon davası olarak adlandırılan dava, pek çok yönden bozulmuştur. Gerek mahkemenizde gerek sivil mahkemede aynı konuyla ilgili yürütülen yargılamalar, iki başlı yargılamaya sebep vermektedir. Bu nedenle askeri savcının talebi doğrultusunda Ergenekon davasına ilişkin bozma sonucunun bekletici ön mesele yapılmasını talep ediyorum' dedi.

Mahkeme heyeti, ara kararında, Ergenekon davasında Dönmez hakkında verilen mahkumiyet hükümlerinin, Yargıtay 16. Ceza Dairesince bozulduğunu anımsatarak, bozma ilamının ardından ağır ceza mahkemesince yapılacak yargılamanın 'bekletici mesele yapılmasına' karar verdiğini açıkladı.

Heyetin buna ilişkin kararında, sivil Yargıtayca verilen hükmün, askeri mahkeme açısından bağlayıcı nitelikte bulunmadığı, bununla birlikte sanık hakkında iki ayrı yargı kolunda görülen davaların gerek maddi konularının gerekse delillerinin aynı olduğu belirtilerek, hukuki istikrar ve güvenliğin sağlanabilmesi amacıyla bozma ilamındaki nedenlerin, askeri mahkeme tarafından da dikkate alınması gerektiği sonucuna varıldığı ifade edildi.

Heyet, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Dönmez hakkında, Ankara Yenikent yakınlarındaki Zir Vadisi'nde ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili 'bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek' suçundan dava açılmış, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yargılama sonucunda Dönmez'i 4 yıl hapis cezasına çarptırarak, TSK'dan çıkarılmasına karar vermişti.

Kararın Askeri Yargıtayca bozulmasının ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesi, tekrar görülen davada, 'görevsizlik' kararı vererek, dosyanın 'Ergenekon' davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Ancak Dönmez'in itirazı üzerine Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, bu kararı bozmuş ve davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülmesine karar vermişti.

'Ergenekon' davasında da 49 yıl 2 ay hapse çarptırılan Dönmez, bu davada yaptığı savunmada, 'Polisin içindeki çete, bu operasyonu yapıyor. Zir Vadisi, Sapanca ve Gölbaşı'ndaki mühimmat aynıdır. Bunlar bir araya gelmez, çünkü aynı malzemedir' demişti.

'Ergenekon' davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Dönmez hakkındaki hükmü bozmuştu.
Kaynak: AA