BM Tehlikeli Maddelerin İmhası Özel Raportörü Tuncak Açıklaması

'Kanser, kalp hastalığı, doğum kusurları, pek çok meslekte tehlikeli kimyasallara maruz kalınması sonucu ortaya çıkıyor'.

Birleşmiş Milletler (BM) Tehlikeli Maddelerin İmhası Özel Raportörü Başkut Tuncak, kanser, kalp hastalığı ve doğum kusurlarının, pek çok meslekte tehlikeli kimyasallara maruz kalınması sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Tuncak, yaptığı açıklamada, her yıl Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü olarak kutlanan 28 Nisan'da, meslek hastalıklarının neden olduğu ölümlere dikkati çekti.

Uluslararası Çalışma Örgütüne göre her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Tuncak, 'Kanser, kalp hastalığı, doğum kusurları, pek çok meslekte tehlikeli kimyasallara maruz kalınması sonucu ortaya çıkıyor' ifadesini kullandı.

Bir süre önce Meksika'daki petrokimya tesisinde meydana gelen kazada 30'dan fazla kişinin öldüğünü hatırlatan Tuncak, en fazla risk altındaki kişilerin işçiler olduğuna işaret etti.

Tuncak, devletlerin ve işverenlerin, meslek hastalığına bağlı ölümlerin engellenmesi için daha fazla çaba göstermesi ve işçilerin haklarını koruması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA