Vatikan'daki İkinci Köstebek Skandalı

Skandala ilişkin davanın duruşmasında tanıkların dinlenmesine geçildi.

Katolik dünyasının ruhani merkezi Vatikan'da Papalık Mali işler Komisyonu’na ait belgelerin sızdırılmasına ilişkin 'İkinci köstebek skandalı' davasına, tanıkların dinlenmeye başlandığı duruşmayla devam edildi.

İtalya'da geçen yıl kasım ayı başında satışa çıkan, gazeteci-yazarlar Emiliano Fittipaldi'nin 'Para hırsı (Avarizia)' ve Gianluigi Nuzzi'nin 'Haç yolu (Via Crucis)' kitaplarının 'Papa'nın sırlarını açıklayacağı' gerekçesiyle Papalık Mali İşler Komisyonu'na ait gizli belgelerin sızdırılması ve yayımlanmasına yönelik yürütülen adli süreç kapsamında Vatikan Mahkemesi'nde geçen Aralık ayından bu yana görülen davanın bugünkü duruşmasında, tanıkların dinlenmesine geçildi.

Belgelerin sızdığı komisyonla yakın çalışan eski Papalık Ekonomik İşler Dairesi muhasebecisi Stefano Fralleoni’nin tanık olarak dinlendiği duruşma 3,5 saat sürdü.

İtalyan basınına yansıyan sorgusunda, gizli belgeleri yayınlamakla suçlanan iki gazeteci Nuzzi ve Fittipaldi ile hiç tanışmadığını dile getiren tanık Fralleoni, belgeleri sızdırdığını daha önce itiraf eden mali işler komisyonunun en alt düzeydeki din adamı sanık Monsenyör Balda’nın odasında, komisyonun sivil çalışanı Francesca Chauoqui, Monsenyör Abbondi’nin katıldığı gergin ve anormallikler gözlemlediği bazı toplantıların sıklıkla gerçekleştiğini söyledi.

Duruşmada, Fralleoni’nin ifadesi sırasında sürekli avukatıyla görüşmek için yerinden kalkan sanıklardan Francesca Chauoqui’nin, mahkeme başkanı Giuseppe Dalla Torre tarafından uyarıldığı basına yansıdı.

Davaya, 28 Nisan Perşembe günü yapılacak oturumla devam edilecek.

Tanık olarak ifadesine başvurulacaklar listesinde Vatikan Jandarmasından uzmanların yanı sıra başbakanlık makamına denk Devlet Sekreterliği görevini yürüten Kardinal Pietro Parolin’in de adı geçiyor.

Kaynak: AA