Tarihin Gölgesinde Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, UMKE tarafından gerçekleştirilen kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. Nefeslerin tutulduğu tatbikatta, Dicle Nehri’nde mahsur kalan 6 kişi su botuyla kurtarılırken, bir tanesi mahsur kaldığı 65 metre yükseklikteki tepeden halat yoluyla indirildi.

Tarihin Gölgesinde Gerçeği Aratmayan Tatbikat
UMKE, 112 Acil Sağlık ve AFAD ekipleri tarafından Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmadı. Tatbikatta, senaryo gereği Dicle Nehri’nin karşı yakasında dağlık tepelerde kazı çalışması yapan 6 kişilik arkeolog ekibinin göçük altında kalarak yaralandığı ve olay sonrası 112, AFAD ve UMKE’ye telefonla bilgi verip, yardım istendi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, yaralılara müdahale etmek için Dicle Nehri’nin karşı yakasına botlarla geçti. AFAD ekipleri 65 metre yükseklikteki dağın yamacında asılı kalan arkeoloğu sedye aracılığıyla halatlar yardımıyla aşağıya indirdi. Daha sonra göçük altında kalan 5 yaralı durumlarına göre yeşil, sarı ve kırmızı alanlara UMKE ekiplerine teslim edildi. UMKE ekipleri yaralıları su botuyla Dicle Nehri’nin karşısına geçirdi. Suyun karşı tarafında bulunan 112 sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ambulanslarla hastanelere kaldırdı.

Tatbikatı Batman Vali Yardımcısı Serap Özmen, Gercüş Kaymakamı Ünal Koç, Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kusen ve kamu kurumlarının yöneticileri de izledi. Vali Yardımcısı Özmen, “Bu yapılan tatbikat bize afetlerin kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Tabi aynı zamanda doğru yöntemleri doğru kurtarma ve müdahale yönetmelerini kullanarak başarılı olabileceğimizi ve kayıplarımızı aza indirebileceğimizi göstermesi açısından oldukça önemli bir tatbikattı” dedi.

“TATBİKAT BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ”

Batman Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı ise, “55 personelin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta kazı yapan 6 kişilik arkeolog ekibinin göçük altında kalarak yaralandığı olayı ele aldık. Özellikle 65 metre yükseklikte mahsur kalan ekiplerden birini halat yoluyla kayalık tepeden indirilmesi mükemmeldi. Ekiplerimiz tatbikatı başarıyla gerçekleştirdi. Kendilerini kutluyorum” diye konuştu.

Tatbikat bitiminde protokol çadırı rüzgarın azizliğine uğradı.
Kaynak: İHA