'İstihdam' Öğrencinin Ayağına Geldi

Ulusal ve uluslararası 45 firmanın stant açtığı Edirne İstihdam Fuarı'nda üniversite öğrencileri, istihdam ve kariyer planlama konularında bilgilendirildi İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım: '2003'te sadece 65 bin insanı işe yerleştiren İŞKUR, 2015'te 890 bin kişinin işe yerleşmesini sağlamıştır' 'Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı, yüzde 26'dan yüzde 31'leri bulmuştur'.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Kariyer Merkezi ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Edirne İl Müdürlüğünce düzenlenen Edirne İstihdam Fuarı'nda öğrenciler, ulusal ve uluslararası 45 firma ile buluştu.

Edirne Vali Vekili Mustafa Ergün, fuarın açılışı dolayısıyla TÜ Balkan Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda düzenlenen törende, istihdam konusunu içeren fuarın Edirne'de ilk defa düzenlendiğini söyledi.

Fuarda öğrencilere yönelik verimli konferanslar ve sunumlar yapılacağını aktaran Ergün, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım ise İspanya'da işsizlik oranının yüzde 20,5, Yunanistan'da yüzde 25,9, Fransa'da yüzde 10,2, İtalya'da yüzde 11,5 ve Polonya'da yüzde 6,5 olarak tespit edildiğini belirtti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

'Gelişmiş ülkelerde durum böyleyken 2016 ocak ayı itibarıyla TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10,1 civarındadır. Bu rakamlar açıkça göstermektedir ki, ülkemizdeki işsizlik oranının Avrupa ülkelerinin daha altında olduğu görülmektedir. Ekonomik kriz öncesi dönem olan Temmuz 2008'den bu yana iş gücümüz 28 milyon 587 binden 30 milyon 118 bine, istihdamımız 22 milyon 163 binden 27 milyon 75 bine, iş gücüne katılma oranımız yüzde 48,4'ten yüzde 51,6'ya yükselmiştir. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı ise yüzde 26'dan yüzde 31'leri bulmuştur. Kayıt dışı istihdamla da bu dönemde önemli mücadeleler verilmiştir. 2002'de yüzde 52 olan oran bugün yüzde 31,8'lere düşmüştür.'

İŞKUR'un vatandaşların geleceği açısından önemli adımlar attığını ifade eden Yıldırım, '2003'te sadece 65 bin insanı işe yerleştiren İŞKUR, 2015'te 890 bin kişinin işe yerleşmesini sağlamıştır. İşsizliğin temel problemlerinden biri, vasıfsızlık yani mesleksizliktir. İŞKUR mesleği olmayan insanlara da kurslar düzenleyerek programlarla yardımcı oluyor.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ergün, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, Yıldırım, TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, İŞKUR Edirne İl Müdürü Şengül Çildam ve beraberindekiler, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

Stant açan firmaların insan kaynakları temsilcileri, Trakya'daki üniversite mezunu öğrenciler ve iş arayanlara istihdam olanakları ve kariyer fırsatları hakkında bilgiler verdi.

Fuar kapsamında, TÜ Balkan Kongre Merkezinde öğrencilere yönelik konferanslar verildi.

- '1 milyon işsiz iş sahibi olacak'

Yıldırım, stantları gezdiği sırada bir gazetecinin, 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun İŞKUR vasıtasıyla 1 milyon işsiz vatandaş işe yerleştirileceğine ilişkin açıklaması hakkında neler söylemek istersiniz?' sorusuna, şu karşılığı verdi:

'Bu yıl da birçok insanımızı iş sahibi yaptık. Bizler yıl sonu itibarıyla Sayın Bakanımızın taahhüt ettiği rakama ulaşmış olacağız inşallah. Yatırımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onların destekleriyle beraber işsizlerimize iş kazandırmış olacağız. Bununla hükümetimizin 2023 Eylem Planı içerisindeki 500 milyar dolarlık ihracat ve işsizliğin yüzde 5'e indirilmesi el birliğiyle, tüm paydaşlarla beraber gerçekleşecektir.'

- 'Öğrenciler umutlu'

Öğrenci Sümeyye Şaka, istihdam ve öğrencilerin geleceğinin düşünüldüğü etkinlikleri görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Her üniversite öğrencisi gibi iş hayatında da bir gelecek planlamak istediğini belirten Şaka, 'Bu tür organizasyonlar bizim kariyer planlamamıza yardımcı oluyor. İşverenlerin okulumuza kadar gelerek bilgi vermesi bize tecrübe kazandırıyor. Fuarı düzenleyenlere teşekkür ediyorum.' dedi.

Öğrenci Büşra Saz, mezun olduktan sonra mesleğini yapmak istediğini aktardı. Edirne İstihdam Fuarı benzeri etkinliklerin öğrencileri umutlandırdığını dile getiren Saz, 'Mezun olduktan sonra bu kadar iş açığının arasında hemen iş bulamayacağımı düşünsem de benim de hedeflerim var.' diye konuştu.

Öğrenci Ayla Bulut da fuara gelen firmalara staj başvurusunda bulunduklarını kaydetti. Mezun olduktan sonra iş sahibi olmayı hayal ettiğini belirten Bulut, fuarın öğrencilere katkıda bulunduğunu anlattı.
Kaynak: AA