Gümüşhane'de Gençler Kıraathanede Kitap Okudu

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Kıraathaneler Aslına Dönüyor’ projesi kapsamında Gümüşhane Gençlik Merkezi gönüllüleri kent merkezindeki kıraathanelerde kitap okudu.

Gümüşhane'de Gençler Kıraathanede Kitap Okudu
Osmanlı dönemindeki kıraathane kültüründe yer alan kitap okuma faaliyetini yeniden canlandırmak ve bu sayede kıraathanelerin asıl amacını hatırlatmak, vatandaşlara kitap okumanın önemi konusunda farkındalık oluşturma hedeflenen etkinlik Zafer Meydanında gerçekleştirildi.

Kıraathanelerin özünde olduğu gibi kitap okuma salonlarına dönüştürülmesi amaçlanan proje ile kıraathanelerde vakit geçiren gençler başta olmak üzere vatandaşların çay, kahve eşliğinde kitap okuması amaçlanıyor.

“DİLEĞİMİZ KIRAATHANELERİN OKUNAN, TARTIŞILAN, HOŞ SOHBET ORTAMLAR İÇERİSİNDE KAYNAŞAN VE KAYNAŞTIRAN YERLER HALİNE GELMESİ”

Etkinliğe katılan Gençlik Merkezi üyesi Mehmet Koç, “Bilindiği üzere kıraat ‘okumak’, hane ‘ev, yer’ manasına gelmekte ve iki kelimenin birleştirilmesiyle kıraathane kelimesi okuma eylemi gerçekleştirilen, okunulan yer manasına gelmektedir. Dolayısıyla temel düşünce olarak Osmanlı’nın bilhassa Kuran-ı Kerim okunarak hasbihal ortamında tartışma, tanışma, sohbet ve ikramların yapılabileceği ortamlar oluşturulması düşüncesiyle kıraathaneleri oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Fakat zamanla kıraathanelerin bu asli görevinden uzaklaştığı, kıraathanelerin çeşitli şans oyunlarının oynandığı ve toplumumuz için çok değerli olan zamanın boş işlerle geçirildiği yerler haline geldiği gözlenmektedir. Bu çerçevede Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi olarak bu konuya olan duyarlılığımızı katılımcılar aracılığı ile halkımıza duyurmak ve bu konuda kıraathanelerin asli konumuna döndürülmesine bir nebzede olsa katkıda bulunmak amacıyla bir arada bulunuyoruz. Dileğimiz kıraathanelerin okunan, tartışılan, hoş sohbet ortamlar içerisinde kaynaşan ve kaynaştıran yerler haline gelmesi ve toplumun her kesiminin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği yapıya kavuşturulmasıdır” şeklinde konuştu.

“KIRAATHANELERİN SADECE ERKEKLERE ÖZGÜ MEKANLAR DEĞİL, BAYANLARIN DA GİDEBİLDİĞİ MEKANLAR HALİNE DÖNÜŞEBİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ”

Bir diğer üye Gülben Şahin ise kıraathanelerin asli konumuna döndürülmesine bir nebzede olsa katkıda bulunmak istediklerini belirterek, “Kıraathanelerin okunan, tartışılan, hoş sohbet ortamlar içerisinde kaynaşan ve kaynaştıran yerler haline gelmesini istiyoruz. Toplumun her kesiminin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği yapıya kavuşturulması amacını taşıyoruz. Kıraathanelerin sadece erkeklere özgü mekanlar değil, bayanların da gidebildiği mekanlar haline dönüşebilmesini arzu ediyoruz. Bu sabit fikri ortadan kaldırmak amacındayız. Bu amaç doğrultusunda işletme sahiplerinden de kıraathanelerde küçük de olsa bir kütüphane oluşturmalarını istiyoruz. Bu kütüphanede bulunacak kitapların vakit geçirmek isteyen vatandaşların dikkatini çekeceğini ve insanlarda okuma hissini artırabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA