Çam Kese Böceğiyle Biyolojik Mücadele

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçları kurumuş gibi gösteren zararlıya karşı ürettiği 176 bin 918 yırtıcı böceği doğaya saldı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçları yanmış ve kurumuş gibi gösteren çam kese böceğine karşı ürettiği 176 bin 918 yırtıcı böceği doğaya bıraktı.

Bölge Müdürü Şahin Aybal, yaptığı yazılı açıklamada, çam kese böceğinin, tırtıl döneminde çam ağaçlarının yapraklarını yediğini, estetik yönden görüntü kirliliğine ve bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara yol açtığını bildirdi.

Böcek nedeniyle mart ve nisanda kurumuş gibi görünen ağaçların, mayıstan itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlayacağını belirten Aybal, şunları kaydetti:

'Martta sadece çam kese böceği tırtıllarını yemek suretiyle beslenen yırtıcı böcek 'calosoma sychopanta'dan, Selçuk, Urla, İzmir, Bergama, Manisa, Akhisar, Demirci ve Gördes'te kurulan 8 laboratuvarda 176 bin 918 adet üretildi. Bunlar, çam kese böceğinin yoğun olduğu sahalara salınmak suretiyle 8 bin 846 hektarda biyolojik mücadele yapıldı.'

Aybal, çam kese böceğinin yırtıcısı kuşların popülasyonunu artırmak amacıyla 400 hektar orman alanına 2 bin kuş yuvası astıklarını da ifade etti.
Kaynak: AA