BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu

Forumda Bakü bildirisi kabul edildi.

Azerbaycan'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu sona erdi.

'Kapsayıcı toplumlarda bir arada yaşama' temasıyla düzenlenen forumda Bakü Bildirisi kabul edildi. Bildiride, kültürel ve dini çeşitliliğe saygının, kültürler ve toplumlar arasında hoşgörü, diyalog ve işbirliğinin önem ve teşvikine vurgu yapıldı.

Barış, güvenlik ve gelişmenin büyümesinde evrensel bir değer olarak Medeniyetler İttifakının moderatörlüğünün daha da kapsayıcı hale getirileceğinin belirtildiği bildiride, kültürel mirasın tüm halklar arasında barış ve kalkınma etkeni gibi korunması gerektiği kaydedildi.

Hoşgörü, çoğulculuk ve karşılıklı saygıyı teşvik etmek amacıyla kültürlerarası ve dinlerarası diyalog ve işbirliğinin önemine değinilen bildiride, hükümetler, uluslararası kurum ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan tüm girişimlerin desteklendiği ifade edildi.

Masum insanların hayatlarını kaybetmesine, yıkımlara, insanların mülteci durumuna düşmesine neden olan hoşgörüsüzlük, şiddet içeren aşırılık ve terör olaylarından tedirginlik duyulduğunun belirtildiği bildiride, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı.

BM üyesi tüm ülkelere hiçbir ayrım yapmadan temel insan hak ve özgürlüklerinin teşvik ve desteklenmesi çağrısı yapılan bildiride, toplumlar arasındaki güvensizlik ve kutuplaşmanın önlenmesinde Medeniyetler İttifakının oynadığı role dikkat çekildi.

Cinsiyet eşitliğinin önemine de değinilen bildiride, sürdürülebilir kalkınma, huzurlu ve kapsayıcı toplumlar için karar alma süreçlerinde kadınların eşit ve etkin katılımının gerekliliği vurgulandı.

147 farklı ülkeden 800'den fazlası resmi toplam bin 500 temsilcinin katıldığı ve üç gün devam eden forumda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etmişti. Foruma Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katılmıştı.
Kaynak: AA