Türkiye'nin Zehirli Makromantarları Ve Mikroskobik Küfleri Ele Alındı

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi’nde “Türkiye’nin Zehirli Makromantarları ve Mikroskobik Küfleri” konulu konferans düzenlendi.

Türkiye'nin Zehirli Makromantarları Ve Mikroskobik Küfleri Ele Alındı
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen konferansa Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Asan ile Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık’ın konuşmacı olarak katıldı.

Ayrıca konferansta, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Böcük’ün yanı sıra Fen Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri de yer aldı.

Prof. Dr. Ahmet Asan, “Türkiye’nin Mikrofungusları” başlıklı sunumunda mikrofungusları, çıplak gözle görülemeyen ancak çoğaldıklarında ya da mikroskopta görülebilen tek veya çok hücreli funguslar şeklinde tanımlayarak konu hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Asan, "Mikrofunguslar maddeyi parçalayarak bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olurken, gıdalarda ise bozulmaya neden olurlar. Susuz ortamda yaşayamayan bu canlılar doğada insanlardan çok hayvanlara yakın yaşarlar” dedi.

Asan ayrıca, mikrofunguslara ilişkin olarak yılda 8 bin tür keşfedildiğini belirterek, mevcut bilgilerin ise sürekli güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

"DOĞADA ÜÇ ÇEŞİT MANTAR VAR"

Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık ise “Türkiye’nin Zehirli Makrofungusları” başlıklı sunumunda fungusların; yenen, yenmeyen ve zehirli olmak üzere 3 grupta incelendiğini belirtti.

Prof. Dr. Kaşık, “Yenen mantarlar, insan metabolizmasında herhangi bir olumsuzluk oluşturmayan ve fayda sağlayan mantarlardır. Yenmeyen mantarlar, zehir maddesi içermemelerine rağmen görüntü, tat ve koku bakımından yenmeye müsait olmayan mantarlardır. Zehirli mantarlar ise insan metabolizmasında hasara yol açan mantarlardır” diye konuştu.

"MANTAR ZEHİRLENMESİ İLE GIDA ZEHİRLENMESİ FARKLIDIR"

Zehirli makrofungusların, bünyelerinde var olan zehir maddesini insanları zehirlemek için değil, kendileri için ürettiklerini ancak insanların bu mantarları besin maddesi gibi aldıkları takdirde zarara uğradıklarını ifade eden Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, “Bu bilgiden hareketle her görülen mantar zehirlenmesi gerçek mantar zehirlenmesi değildir. Çünkü mantar zehirlenmesi, zehrin doğal olarak mantarda bulunması nedeniyle bir gıda zehirlenmesi olarak tanımlanamaz. Gıda zehirlenmesi de aslında gıda bozulmasından ya da gıdanın yanlış hazırlanmasından kaynaklanan zehirlenmelerdir” dedi.

Konferans, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Böcük tarafından katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından son buldu.
Kaynak: İHA