Tunus'ta STK'lardan Toplumsal Hareketler İçin 'Koordinasyon'

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerin şubeleri, ülkedeki gösteri, yürüyüş ve protesto eylemlerini desteklemek için bir koordinasyon oluşturdu.

Tunus'taki sivil toplum kuruluşları (STK) ve uluslararası örgütlerin Tunus şubelerinin, ülkedeki gösteri, yürüyüş ve protesto eylemleri gibi toplumsal hareketleri desteklemek için bir koordinasyon oluşturulduğu açıklandı.

Başkent Tunus'ta düzenlenen basın toplantısında, ülkedeki toplumsal hareketleri desteklemek için Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Demokratik Kadınlar Derneği gibi STK'ların yanı sıra Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı gibi uluslararası örgütlerin Tunus'ta bulunan şubelerinin yer aldığı bir koordinasyon oluşturulduğu belirtildi.

Basın toplantısında, 'hükümetin toplumsal hareketlere karşı umursamaz tavrını sürdürdüğü ve izlediği bu tutum ile sadece şiddeti tırmandırdığı' ileri sürüldü.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu Üyesi Mahir Hanin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu koordinasyonu toplumsal ve halk hareketlerini birleştirmek ve bu hareketlerin gerçek büyüklüğünü ortaya koymak için oluşturduklarını söyledi.

Hanin, milli duygulara sahip hiçbir Tunuslunun ülkedeki ekonomik hareketliliğin durmasını istemeyeceğini ancak bazı gençler iki, üç veya dört gün eylem yapıyorsa da bu gençlerin sorunlarının çözülmesi için müzakere yoluna gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Tunus geçen ocak ayında Kassarin ve diğer kentlerde, nisan ayının başından bu yana da Karkana Adası'nda işsizlik protestolarında sahne olurken, birkaç haftadır da eski siyasi tutuklular Şubat 2011'de çıkan af yasasının etkinleştirilmesi talebiyle eylem yapıyor.
Kaynak: AA