Onikişubat Belediyesi Heyetinin Bosna Hersek Ziyareti

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte davetli olarak gittikleri Bosna Hersek'te '4. Tercihim Türkçe Festivaline' katıldı.

Onikişubat Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Yunus Emre Enstitüsü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Bosna Hersek'te düzenlenen '4. Tercihim Türkçe Festivaline' davetli olan Onikişubat Belediyesi, Maraş Kültürünü Bosna'ya taşıdı' denildi.

Açıklamada, ziyarete Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz ile Belediye Meclis Üyelerinin, Zenica şehrinde düzenlenen festivale katılarak, 4 gün boyunca söz konusu ülkede gezi ve incelemelerde bulundukları belirtildi.

İlk olarak Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay’ı makanmında ziyaret eden Başkan Mahçiçek ve beraberindeki heyet, Bosna’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi.

Büyükelçi Erginay'ın da konuk heyete, 'Türkiye’den buraya kadar gelen Başkanımızın şahsında tüm meclis üyelerine ‘hoş geldiniz’ diyorum. Sizleri Saraybosna’da görmekten mutluluk duyuyorum. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz festivale yaptığınız katkı da gurur verici. İnşallah bu ziyaretler, asırlar öncesine dayanan kardeşliğe katkı sağlayacaktır. Bir kez daha burada olduğunuz için teşekkür ediyoruz' dediği ifade edildi.

- Festivalde Türk ve Bosna bayrakları birlikte dalgalandı

Yunus Emre Enstitüsü ile Saraybosna Büyükelçiliğinin düzenlediği ve Onikişubat Belediyesinin de katkı verdiği Çocuk Şenliğinin de oldukça renkli görüntülere sahne olduğu bildirildi.

Bosna Hersek'teki ilköğretim okulu ve liselerde seçmeli ders olarak Türkçe öğrenen 6 binden fazla öğrencinin katılımıyla, Zenica Arena’da düzenlenen kutlamalarda, Türkiye ve Bosna bayrakları birlikte dalgalanırken, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in de katıldığı programda binlerce öğrenci toplu halde şarkı söyledi.

Bu arada törene katılan öğrencilere, heyetin yanında götürdüğü Maraş'a özgü hediyeler takdim edilerek, yöre kültürü Bosna’ya taşındı.

- Türk köyünde göz yaşları

Bosna ziyareti sırasında Pocitelj iline bağlı Türk Köyünü de ziyaret eden sürdüren Onikişubat Belediyesi heyeti, köy sakinleri tarafından oldukça sıcak karşılandılar. Heyet, Osmanlıdan kalma, Osmanlı Kalesi, Tarihi Camii, ve diğer tarihi mekanları ziyaret ettikten sonra öğle namazını da burada kıldı.

Başkan Mahçiçek, cami çıkışında köyde yaşayan Boşnaklarla bir süre sohbet ederek, Boşnakların sıcak ev sahipliğine karşı, 'Artık vize gibi kısıtlamaları yok. İmkanı olan her Kahramanmaraşlının, Türk vatandaşının buraya gelmesini, bu kardeşlerimizle kucaklaşmasını temenni ediyorum. İyi ki gelmişiz, iyi ki sizleri görmüşüz' dedi.

Başkan Mahçiçek ve beraberindeki heyet, 4 günlük ziyaretleri kapsamında Osmanlı dönemi eserleri Mostar Köprüsü, Elçi İbrahim Paşa Camii, Süleymaniye Alaca Camii, Travnik Kalesi, Defterdar ve Silahtar Abdullah Paşa Türbesi gibi mekanlar başta olmak üzere pek çok tarihi ve kültürel mekanı ziyaret etme imkanı buldu.

Bosna'nın 'Bilge Kral” lakaplı merhum lideri Aliya İzzetbegoviç’in Kovaçi Şehitliğindeki kabrini ziyaret eden Onikişubat Belediyesi heyeti, 4 gün süren proğramın ardından Türkiye'ye döndü.

Kaynak: AA