İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Kabine Toplantısı

İİT, BMGK'yi uluslararası meşru kararlara uyması için İsrail'e baskı sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı İİT Kuveyt Daimi Temsilcisi Sagabi: 'Golan, SuriyeArap toprağının ayrılmaz bir parçası'.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Golan Tepeleri de dahil işgal altındaki Arap topraklarından tamamen çekilmesini öngören uluslararası kararların Tel Aviv yönetimine dayatılması konusunda uluslararası topluma sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu.

İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin çıkışını değerlendirmek üzere İİT'nin Cidde'deki Genel Sekreterlik binasında yapılan olağanüstü toplantıda, İsrail hükümetinin, 17 Nisan'daki haftalık kabine toplantısını, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde düzenlemesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 'İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak' şeklindeki ifadeleri kınandı.

Yapılan yazılı açıklamada, İsrail kabine toplantısının işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yapılması, buranın İsrail'e ilhakını pekiştirme çabalarını sürdürme şeklinde değerlendirilerek, söz konusu durumun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile uluslararası ilkelere aykırı olduğu belirtildi.

Oturum başkanı İİT Kuveyt Daimi Temsilcisi Salih Ali es-Sagabi'nin açılış konuşmasına yer verilen açıklamada, BMGK, Arap ve İslam örgütleri kararlarına dayanılarak, 'Golan'ın Suriye-Arap toprağının ayrılmaz bir parçası' olduğu, örgüt toplantısının da 'İslam aleminin tüm dünyaya İsrail'in Golan ve halkına uygulamalarını reddettiğinin ve kınadığının bir kanıtı' olduğu vurgulandı.

Açıklamada, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni adına konuşma yapan İİT'nin Filistin ve Kudüs İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Semir Bekr Ziyab, BMGK'nin, uluslararası meşru kararlara uyması için İsrail'e baskı sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.

Ziyab ayrıca, Cenevre'deki İslami gruplardan, Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarının, BM İnsan Hakları Konseyi'nin insan hakları durumunu ilgilendiren 7. maddenin tartışılması için tüm üyelerden geniş katılımlı bir oturum sağlamaları konusunda çalışma yapmalarını talep etti.

İsrail hükümeti, 17 Nisan'daki haftalık kabine toplantısını, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde düzenlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail hükümetinin kuruluşunun birinci yıl dönümü vesilesiyle ilk kez Golan Tepeleri'nde yapılan kabine toplantısında, 'İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak.' şeklinde konuşmuştu. Golan'ın İsrail'in ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Netanyahu, uluslararası toplumun, 'İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini' tanıma vakti geldiğini savunmuştu.

Söz konusu açıklama, bölgede tepkiyle karşılanırken Netanyahu önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinde, 'Golan Tepeleri'nde İsrail'e yönelik yeni bir terör cephesi açılmasını önlemek için her şeyi yapıyoruz. Bu, üzerinde ısrarla durduğumuz kırmızı çizgimiz. Şehirlerimize ve çocuklarımıza o tepelerden ateş açıldığı günlere dönebiliriz. Bu nedenle bir anlaşma kapsamında olsun ya da olmasın Golan Tepeleri İsrail'in parçası olarak kalmaya devam edecek.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA