'İddiaları Da Yersiz Ve Mesnetsiz Buluyoruz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: '(Rusya Başbakanı Medvedev'in sözleri) Ateşkesi kimin ihlal ettiğine baktığınız zaman arkasında kimin olduğunu çok daha iyi görebilirsiniz. Bu tür iddiaları da yersiz ve mesnetsiz buluyoru' 'Karabağ ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklar probleminin sorumlusu kişilerden, sadece bugünü söylemiyorum eskiden bu yana, olumlu yaklaşım ya da siyasi ve barışçıl çözüm beklemek fazla iyimserlik olur'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in Ermenistan Azerbaycan cephe hattında geçtiğimz günlerde yaşanan çatışmalarla ilgili Türkiye'yi suçlayıcı iddialarına ilişkin, 'Ben Rusya Başbakanı'na cevap verecek durumunda değilim. Bu tür iddiaları da yersiz ve mesnetsiz buluyoruz' dedi.

Çavuşoğlu, Bakü Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'nda düzenlenen yemek sonrası Türk ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'Ermenistan yine ateşkesi ihlal etmeye başladı. Bu konuda Türkiye'nin tavrı nedir' sorusu üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının net olduğunu, her şartta Azerbaycan'ın yanında bulunduklarını, toprak ve sınır bütünlüğünü de desteklediklerini söyledi.

Yukarı Karabağ probleminin, Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklar sorununun, Azerbaycan'ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde diplomasiyle barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, 'Biz bunu savunuyoruz. Özellikle de Minsk Grubu'na, Minsk güçlüsüne; Rusya, ABD ve Fransa'ya önemli görevler düşmektedir. Onlar istesin bu sorun kısa sürede çözülebilir' değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan'ın siyasi çözüm istemediği için ateşkesi ihlal ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, 'Azerbaycan, tek taraflı ateşkes ilan ederek, sorunun barışçıl yollardan, diplomasiyle çözülmesinden yana olduğunu tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir. Dolayısıyla Ermenistan'ın bu olumsuz yaklaşımına da hiç kimsenin prim vermemesi lazım. Bizim bu konudaki tutumumuz son derece nettir. Biz diplomasiyle çözülmesini istiyoruz. Her zaman kardeş Azerbaycan'ın yanındayız bugün olduğu gibi, yarın da yanında olacağız' diye konuştu.

- 'İddianın bir ciddiyeti olması gerekiyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in 'Türkiye, bu son Karabağ çatışmalarının arkasında duruyor' şeklindeki iddialarının hatırlatılması üzerine, 'Ben Rusya'nın Başbakanına cevap verecek durumunda değilim. Bu tür iddiaları da yersiz ve mesnetsiz buluyoruz' cevabını verdi.

Türkiye'nin Yukarı Karabağ sorunundaki tutumunun belli olduğunu yineleyen Çavuşoğlu, 'Ateşkesi kim ihlal etti? Ermenistan. Yani Türkiye Cumhuriyeti, Ermenistan'a telefon açtı ya da 'Ermenilerle biz görüştük de 'Siz kardeş Azerbaycan'a saldırın mı' dedik. İddianın bir ciddiyeti olması gerekiyor. Ateşkesi kimin ihlal ettiğine baktığınız zaman arkasında kimin olduğunu çok daha iyi görebilirsiniz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Siyasi ve barışçıl çözüm beklemek fazla iyimserlik olur'

Çavuşoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'nın 'savaşı destekler' nitelikteki sözlerinin hatırlatılması üzerine, 'Karabağ ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklar probleminin sorumlusu kişilerden, sadece bugünü söylemiyorum eskiden bu yana, olumlu yaklaşım ya da siyasi ve barışçıl çözüm beklemek fazla iyimserlik olur' dedi.

'Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'nun son derece başarılı geçtiğini de ifade eden Çavuşoğlu, forum kapsamındaki 'Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Toplantısı'nda da bir konuşma yaptı.
Kaynak: AA