GÜNCELLEME 2 - Soma'da Gazdan Etkilenen 6 İşçi Hastaneye Kaldırıldı

Eynez bölgesindeki bir maden ocağında gazdan etkilenen 6 işçi tedavi altına alındı Manisa Valisi Bektaş: “Çok şükür bir olumsuz sonuç yaşamadık ama doğrusu bunun da olmaması gerekiyordu”VALİNİN AÇIKLAMASI EKLENDİ.

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında gazdan etkilenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Eynez bölgesindeki özel bir işletmeye ait maden ocağında, ilk belirlemelere göre temiz hava basan kompresörün arızalanması üzerine ocakta biriken gazdan etkilenen 6 işçi rahatsızlandı. Diğer çalışanların yardımıyla ocaktan çıkarılan işçiler, ambulanslarla Soma Devlet Hastanesine kaldırıldı.

- 'İşçilerin sağlık durumu iyi'

Olayın meydana geldiği ocakta incelemelerde bulunan ve ocak yetkililerinden bilgi alan Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, ardından Soma Devlet Hastanesine geçerek işçilerin sağlık durumlarını öğrendi.

Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 işçinin karbonmonoksit gazından etkilendiği bilgisi üzerine olay yerine gittiklerini söyledi. Hastaneye kaldırılan işçilerin sağlık durumununa ilişkin 'Kısmi gaz zehirlenmesi ama hayati tehlikeleri yok' bilgisini aktaran Kaymakam Altıntaş, 'Sağlık durumları iyi olduğu bildirilen işçilerin bugün taburcu edilmesi bekleniyor.' dedi.

Öte yandan, madende bu duruma yol açan arızanın giderildiği belirtildi.

- Vali Bektaş'ın açıklaması

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, katıldığı bir toplantı sonrası konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, özel bir işletmeye ait ocakta hava pervanesini çalıştıran motorda kısa süreli arıza yaşanmasıyla olayın meydana geldiğini öğrendiklerini belirtti.

Ocakta yedek pervanenin de bulunduğunu aktaran Bektaş, şöyle devam etti:

'Bilgisayardaki bir başka arızadan dolayı o da devreye girmiyor. Bana ifade edilen, 10 dakika kadar hava basılmama durumu olmuş, 6 işçimiz havasızlıktan ve karbonmonoksit gazından etkilenmiş. Ocak hemen boşaltılıyor, işçiler tedaviye alınıyor. Ardından da sistem devreye alınıyor. Çok şükür bir olumsuz sonuç yaşamadık ama doğrusu bunun da olmaması gerekiyordu. Oradaki bütün sistemlerin yedekli olması gerekiyor, nitekim yedekli. Ama yedeğin devreye girmemesi bizim için soru işareti. Arkadaşlarımız ocaktalar, gerekli incelemeleri yapıyorlar. Varsa herhangi bir sorumluluk, gereğini yapacağız. Ama çok şükür diyorum, kimsenin burnu kanamadan konunun atlatılmış olmasından mutluyuz. Ama böyle olayların yenilenmemesi için de ne gerekiyorsa yapacağız.”

Vali Bektaş, ocakta çalışan işçi sayısına ilişkin soruya “O bölgedeki işçiler boşaltılmış, tahliye edilmiş ama tam sayısını bilmiyorum. Belki 50’dir, fakat etkilenen 6 işçinin olduğu ifade ediliyor. Onların da çok şükür bir sıkıntıları kalmamış.” yanıtını verdi.

Kaynak: AA