Burundi'deki Siyasi Kriz

Devlet Başkanı Danışmanı Nyamitwe: 'Ara bulucular diyalog sürecinin yeniden başlaması için tarih belirledi ancak hükümete resmi olarak davetiye gelmedi'.

Burundi Devlet Başkanı Danışmanı Willy Nyamitwe, siyasi krize son vermek amacıyla görevlendirilen ara bulucuların, hükümeti diyalog sürecine resmi olarak davet etmediğini belirtti.

Nyamitwe, sosyal paylaşım sitesi Twitter'de yaptığı açıklamada, siyasi krize çözüm bulmak amacıyla görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa'nın diyalog sürecinin yeniden başlayacağını açıkladığını, ancak hükümetin resmi olarak davet edilmediğini kaydetti.

Danışman Nyamitwe, hükümetin diyalog sürecine katılıp katılmayacağına ilişkin kararını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ülkeye konuşlanması planlanan askeri güç konusunu görüştükten sonra vereceğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban, 15 Nisan'da, ülkedeki güvenlik krizi ile siyasi krize çözüm amacıyla ülkeye 3 bin askerin konuşlanması teklifinde bulunmuştu. Ancak hükümet sadece 20'ye yakın silahsız güvenlik gücünü kabul edebileceklerini belirtmişti.

Ülkede 28 Aralık 2015'te Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreci hükümetin uzlaşma şartlarını kabul etmemesiyle 6 Ocak'ta askıya alınmıştı. Siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta ara bulucu olarak görevlendirilen Mkapa ise hafta sonu Twitter'de yaptığı açıklamada, diyalog sürecinin 2-6 Mayıs'ta Tanzanya'nın Arusha kentinde yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 500'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 270 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Kaynak: AA