Bilecik'te 'Aşı Haftası'

Bilecik'te Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında aşı kampanyası düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, TOKİ 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, aşılanmanın, aşılanan bireyin hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden koruması gibi kişisel yararları yanında toplumsal yararlarının da bulunduğunu söyledi.

Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumların, hastalıkların yayılmasına karşı direnç göstermelerinin toplumsal yararın en büyük göstergesi olduğunu ifade eden Balcı, şunları kaydetti:

'Bu yolla, aşı uygulanma yaşından küçük olan bebek ve çocuklar, yeterli immun yanıt oluşturamayan immun yetmezlikliler, yaşlılar, aşı kontrendikasyonu olduğu için aşı yapılamayan bireyler, aşı yapılmış ancak bağışıklık düzeyi azalmış bireyler de korunmuş olur. Bu dolaylı etki, toplumsal bağışıklık olarak adlandırılır. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için uygulanan aşının etkili olmasının yanı sıra gerekli aşı kapsayıcılık hızına da ulaşılmış olması gereklidir. Sağlık personelimizin başarılı çalışmaları, anne ve babaların çocuklarını aşılatmaları konusundaki duyarlılığın artması sonucunda yüksek aşılama yüzdelerine ulaşılmış ve bunun sonucunda ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler oldukça azalmıştır.'

Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatma Selvi, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Engin Sarıkaya ile ilgililerin katıldığı etkinlikte, çocuklara aşı yapıldı.

Kaynak: AA