'100. Yılında Unutulan Zafer Açıklaması Kut'ül Amare' Paneli

Genç MemurSen Genel Başkanı Beyhan:'Amacımız, tarihin şanlı sayfalarını ve ecdadın zafer ruhunu çağın gençliğiyle buluşturup, istikbalimizin paradigmasını yeniden kurgulamaktır'.

Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, 'Amacımız, tarihin şanlı sayfalarını ve ecdadın zafer ruhunu çağın gençliğiyle buluşturup, istikbalimizin paradigmasını yeniden kurgulamaktır.' dedi.

Başkent Öğretmenevinde düzenlenen '100. Yılında Unutulan Zafer: Kut'ül Amare' panelinin açılışında konuşan Beyhan, Genç Memur-Sen'in, iman, irfan, tarih ve medeniyet ekseninde hizmet yürüyüşünü sürdüren bir sivil toplum hareketi olduğunu ifade etti.

Eyüp Beyhan, 'Bizler kökü mazide olan bir ecdadın varisleriyiz. Bir milleti millet yapan en önemli hasletlerden biri de tarih bilincidir. Bu bağlamda tarih bilincine yönelik programlar yaparak, geleceğimizin ve bugünün mimarları olan gençlerimizle buluşturuyoruz. Amacımız, tarihin şanlı sayfalarını ve ecdadın zafer ruhunu çağın gençliğiyle buluşturup, istikbalimizin paradigmasını yeniden kurgulamaktır.' diye konuştu.

- 'Yakın tarihimiz müfredatlarda yer almıyor'

Panelde konuşan Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da 'Osmanlı İmparatorluğu kavramı, bize ait bir kavram değildir. Evet Osmanlı 'Devlet-i Aliyye'dir ama Batılıların zihin dünyasında kodlanmış imparatorluk değildir. Osmanlı, 'Memalik-i Mahruse-i Şahane' dir. Yani korunan memleketler anlamına geliyor.' ifadelerini kullandı.

Kut'ül Amare zaferinin hem unutulan hem de unutturulan bir zafer olduğunu belirten Beyhan, 'Yakın tarihimiz müfredatlarda yer almıyor. 1. Dünya Savaşı başlığı altında Irak Cephesi'nden bahsedilir. Bu zafere sadece bir paragraflık yer ayrılmıştır.' şeklinde konuştu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Kut'ül Amare'nin Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlerin ve müttefiklerinin planlarını bozan iki büyük zaferden biri olduğunu hatırlatarak, 'Birincisi hepimizin malumu şüphesiz ki Çanakkale zaferidir. İkincisi ve sonuncusu da Kut'ül Amare zaferidir. Dolayısıyla bu zafer, şanlı Osmanlı tarihinin son zaferidir.' dedi.

Bu zaferin etkilerinin sadece Osmanlı topraklarında hissedilmediğini belirten Bilgin, 'Zaferin kazanıldığı 29 Nisan 1916'da Alman İmparatoru tüm okulları tatil etmiş, Berlin ve birçok Alman şehrinde, özellikle Osmanlı Büyükelçiliği'nin önünde şenlik ve kutlamalar yapılmıştır.' diye konuştu.

Prof. Dr. Bilgin ayrıca, İngiliz tarihçisi James Morris'in Kut mağlubiyetini, İngiltere askeri tarihindeki 'en aşağılık şartlı teslim'i olarak nitelendirdiğini kaydetti.

Panele, Memur-Sen yöneticileri, Gazi Çiftliği Anadolu ve Ankara Atatürk Anadolu liselerinden öğrenci ve öğretmenler de katıldı.

Kaynak: AA