Kıblesi Yanlış Olan Caminin Temeli Yeniden Atıldı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Kürendere Mahallesi’nde kıblesi yanlış olduğu için yıkılan Salihoğulları Cami’nin temelleri yeniden atıldı.

Kıblesi Yanlış Olan Caminin Temeli Yeniden Atıldı
Temel atma törenine Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Yavuz, Bahtiyar Kocaer, Sındırgı Cami Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Aydın ile vatandaşlar katıldı.

1966 yılında yapılan fakat sonradan kıblesinin yanlış olduğu anlaşılan Salihoğulları Cami, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi ve mahalle halkının ortak çalışmasıyla yıkılmıştı. Caminin temelleri atılmadan önce mahalle halkı 7’den 70’e imece usulü çalışarak temel dolgularını yaptı. Kürendere mahalle sakinleri kıblesi yanlış olan caminin temel atma törenini geleneksel hayırla birlikte yaptı. Sındırgı’ya bağlı Kürendere Mahallesi’nde 1966 yılında inşa edilen camideki kıblenin yanlış olduğu tespit edildi. Mahalle halkı kendi aralarında toplanarak ortak bir karar aldı ve camiyi yıktı. Yeni camiyi Ramazan ayına yetiştirmek isteyen mahalle halkı kadın, erkek, genç ihtiyar demeden el birliği yaparak temeli doldurdu ve cami için gelen tuğlaları indirdi. Mahalle halkı her yıl geleneksel olarak yapılan hayrı bu defa caminin temel atma törenine denk getirdi. Dışarıdan hayır için mahalleye gelenlerle birlikte caminin temeli atıldı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın da katıldığı temel atma töreninde Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Mahalle sakinlerinin örnek bir davranış sergilediklerini ifade eden Başkan Yavaş, “Bugün örnek bir davranış ve örnek bir işle temel atma ve bitirmek maksadıyla toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle bu işe niyet eden, gayret eden, bu işle ilgili bir tuğlası olan herkesten Allah binlerce kez razı olsun. Son yıllarda bazı hassasiyetlerimizi kaybettik. Kaybettiğimiz bu hasetlerin başında her şeyi birilerinden beklemek, hatta devletten beklemek, yada belediyeden beklemek gibi bir sıkıntılı durumla karşı karşıya kaldık. Hiçbir devlet veya idare tek başına vatandaşı işin içine katmadığı müddetçe başarılı olması mümkün değil. Vatandaş yada halkta bu işin içine karışırsa başarılı olabiliyor. Geçen hafta burada gördüğüm kadınların, erkeklerin çocukların ve yaşlıların burada bir tuğla taşımak için gayret sarf ettiğini görünce Elhamdülillah dedim. Yani biz hala ölmemişiz. Hala biz bir şeyler yapabiliriz. Bu memlekette birlik ve beraberliği sağlayabilecek işler bizim gücümüzü oluşturuyor. Gelecekle ilgili güvenimizi artırıyor. Ülkemizde de aynı bugün en çok ihtiyacımız olduğu hadise nedir. Birlik ve beraberliktir. Tevhidir, vahdettir. Bu hadiseyi burada sizler bir fiil olarak gerçekleştirdiniz. Yola çıktınız herkes karınca kararınca bir yerinde tuttu. Bu tutmaya devam edin. Buraya bir hayırsever gelse her şeyi ben karşılıyorum dese inanın bu kadar güzel olmaz. Kürendere mahallemiz kendi imkanları ile bunu başardı bu nedenle sizleri tebrik ediyorum. Bu güzel işin temel atma töreninde bir ve beraber olduk. Bizler de elimizden geldiği sürece yardımcı oluyoruz” dedi.

Başkan Yavaş’ın konuşmasından sonra Sındırgı Cami Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Aydın kısa bir konuşma yaptı. Kıblesi yanlış olduğu için yıkılan caminin yeniden yapılması için 250 bin liraya ihtiyaç olduğunu belirten Dernek Başkanı Aydın; "Kürendere Mahallesi’nde Salihoğulları Cami’nin kıblesi yanlış olduğu için yıkıldı. Yeni caminin yapılması için yaklaşık 250 bin liraya ihtiyaç var. İlk planımız Ramazan ayına kadar bir kısmını bitirerek namazların burada kılınmasını sağlamak. İkinci planda ise bir yıl içerisinde camiyi tamamen bitirerek gelecek yıl yapılacak geleneksel mahalle hayrında açılışını gerçekleştirmek. Caminin yapım aşamasında Belediyemizden ve hayırseverlerimizden yardımları bekliyorum” dedi.

Aydın’ın konuşmasından sonra Başkan Yavaş ve Dernek Başkanı Aydın caminin temeline ilk çimentoyu beraber attılar.
Kaynak: İHA