CHP, Suriye Sınırındaki 'Güvenlik Problemlerinin' Araştırılmasını İstedi

CHP, Suriye sınırındaki güvenlik problemlerinin araştırılarak, yasa dışı geçişlerin engellenmesi için etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Suriye'de yaşanan iç savaşın Türkiye'ye maliyetinin oldukça yüksek olduğu belirtildi.

Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre sınırı bulunduğunun hatırlatıldığı gerekçede, kimlerin sınırlardan geçtiği ve nereye gittiğinin takip edilemez bir noktaya ulaştığı savunuldu.

Sınır güvenliğinde yalnızca Suriye'de devam eden savaşı suçlamanın doğru olmayacağı, sınırlardaki mülki amirlerin de bu suça ortak olduğunun öne sürüldüğü gerekçede, 'Kast şüphesi uyandıran ihmalkar davranışları sınır güvenliğini ortadan kaldırmıştır. Sınır aynı zamanda yasa dışı insan kaçakçılığı suçunun da en çok yaşandığı yerlerden olmuştur.' denildi.

Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

'Devlet sınır güvenliğini sağlayamayacak duruma getirilmiştir. İntihar eylemcileri ellerini kollarını sallayarak sınırdan geçerek burada yurttaşlarımızı katletmektedir. Bu konuda TBMM ortaya irade koymalıdır. Devlet, sınırının ve yurttaşlarının güvenliğini sağlayabilecek kabiliyettedir. Sınırda yaşanan bu durum, ülkenin kalbinde patlayan bombalar olmaktadır. Sınırda güvenlik önlemleri arttırılmalıdır. İhmali olan mülki amirler görevden alınmalıdır. Sınır güvenliği noktasında yaşanan sıkıntılar ülkenin ana gündem maddesi haline gelmiştir. Bu sebeplerle bu konuda Meclis araştırması açılması gereği hasıl olmuştur.'

Kaynak: AA