Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanlarından TEOG-2 İçin İpuçları

Öğrencilerin heyecanla bekledikleri TEOG sınavının ikincisine sayılı günler kaldı. Sınavda hangi konulardan sorular çıkacağına yönelik bilgiler veren Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanları, öğrencileri başarıya taşıyacak noktaların altını çizdi.

Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanlarından TEOG-2 İçin İpuçları
Öğrencilerin heyecanla bekledikleri Merkezi Ortak Sınavı’nın ikincisine sayılı günler kaldı. Sınavda hangi konulardan sorular çıkacağına yönelik bilgiler veren Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanları, öğrencileri başarıya taşıyacak noktaların altını çizdi.

Sınava girecek öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlatan Bahçeşehir Okulları Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural, "Türkçe dersinde bu yıl da birinci ve ikinci TEOG konularının tamamını kapsayacak sorulara yer verilecektir. Okuma-anlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olacağı söylenebilir. Bu doğrultuda soru kökünden başlayarak sözcük, cümle ve paragraflar, dikkatle analiz edilerek ve seçenekler üzerinden eleme yöntemiyle çözülmelidir. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri ile dil bilgisi sorularında bir ek ya da sözcük anlamı, büyük ölçüde etkilediğinden yine analiz yaparak ilerlemek hem dikkatsizliği engelleyecek hem de cevaptan emin olmanızı sağlayacaktır. Bu sınavda da soru dağılımının ağırlıklı olarak okuma-anlama becerisini ölçen sorulardan oluşacağını düşünerek öğrencilerimize şu hatırlatmalarda bulunabiliriz: Öğrencilerin en çok zorlandıkları konu, paragrafta anlam konusudur. Paragraf sorularını anlayabilmek için öncelikle soru kökü iyi okunmalı bu doğrultuda verilen paragrafların konusundan hareketle ve anahtar kelimeler üzerinden metin çözümlemesi yapılmalıdır. Sözcükte anlam konusunda ise mecaz anlamla ilgili sorularda verilen sözün gerçek anlamından hareketle çıkarımda bulunmak gerekir. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinde günlük hayatta yapılan hatalı kullanımlardan kaçınarak ve dikkatli bir gözle çözüm yapılmalıdır. Dil bilgisi sorularında bir ek ya da sözcük, anlamı büyük ölçüde etkilediğinden bu sorularda analiz yaparak ilerlemek hem dikkatsizliği engelleyecek hem de cevaptan emin olmanızı sağlayacaktır" açıklamalarında bulundu.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI

"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soyut bilgi, kavram ve ilkeleri içerir. Bu sebeple sorular cevaplandırılırken soru kökü dikkatle okunmalı, soruda istenen ifadenin altı çizilerek cevaba yönelinmesi gerektiği unutulmamalıdır" diyen Bahçeşehir Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yasemin Arayan, "Sınavda okuma-anlama ve yorumlama becerilerinin ölçüldüğü soruların ağırlıklı olacağı düşünülmektedir. Bu sorular ile beraber “Zekât, Hac ve Kurban” ünitesi ile ilgili, daha çok bilgi içeren sorular da beklenmektedir. “Kur’an’da Akıl ve Bilgi, Zekât, Hac ve Kurban” konuları ile ilgili bazı soruların tablo ve görsel içerikli sorulacağı öngörülmektedir. Özellikle “Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar” ünitesiyle ilgili verilen olay, paragraf, ayet ve hadislere ilişkin sorular; günlük hayatımızdan örnek durumlarla ilişkilendirilerek sorulabilir. Dolayısıyla bu soruların konu ile bağlantı kurularak çözülmesi gerektiği unutulmamalıdır. Sorularda öğrenci “sünnetullah” ve ”isar” gibi anlamını bilmediği terimler ile karşılaşabilir. Bu ve benzeri kavramlar için sorunun genelindeki bilgilerden ipucu alınarak doğru cevaba ulaşılabilir" ifadelerini kullandı.

"SORU TARZI GRAFİK VE TABLO AĞIRLIKLI OLABİLİR"

"TEOG 2’de “Maddenin Hâlleri ve Isı” ünitesinin kazanımları ile ilgili sorularda, soru tarzlarının grafik ve tablo ağırlıklı olacağı düşünülmektedir" siye açıklama yapan Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Senem Ertün, "Bu tip soruların çözümü için verilen grafik ve tabloları dikkatli analiz etmek gerekmektedir. Görsel ve modelleme yapılarak oluşturulan sorularda ise verilen görsel ya da model, ilgili konuyla bağlantı kurularak çözülmelidir. Sınavda “Canlılar ve Enerji İlişkileri” ünitesiyle ilgili deney sorularının da ön plana çıkacağı beklenmektedir. Deney soruları bilgiyi değil çıkarım gücünü kontrol eder; bu sorularda tüm ifadeler doğru olsa bile cevap için sadece deney sonuçlarının dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır. Deneysel değişkenlerin kullanıldığı sorularda ise değişkenler, iyi anlaşılmalıdır" diye konuştu.

"YABANCI DİL BÖLÜMÜNDE TEOG 1’DE OLDUĞU GİBİ SORULAR ÇIKACAK"

Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Bölüm Başkanı Orçun Barış, "TEOG 2 sınavının ağırlıklı olarak “İletişim, İnternet, Spor, Turizm ve Günlük Yaşam” gibi temalar üzerinden hazırlanacağı düşünüldüğünde, bu sınavda da TEOG 1’de olduğu gibi kelime ve kelime gruplarının karşılıklı konuşma ve boşluk doldurma sorularıyla ölçüleceği beklenmektedir. Bunlara ek olarak, tablo ve okuma parçası içeren soruların belirleyici düzeyde olacağı öngörüldüğünden bu sorularda özellikle kişilerle olaylar arasındaki ilişkilere yönelik bilgilerin doğru yorumlanmasına özen gösterilmelidir. Bu çıkarımları yaparken sadece verilen bilgilerden yola çıkılmalı, kişisel görüşler katılmamalıdır. Yabancı dil ediniminin sarmal yapısı doğrultusunda bu sınavda da TEOG 1 kazanımlarına yer verilebileceği unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

MATEMATİKTE BU YIL İLK KEZ GELECEK KONU BAŞLIKLARI

Matematikte bu yıl ilk kez gelecek konu başlıklarını açıklayan Bahçeşehir Okulları Matematik Bölüm Başkanı Yahya Cemali, "TEOG sınavında bu yıl ilk kez soru gelecek olan konu başlıkları: Eşitsizlikler ve Eşitsizlik Grafikleri, Geometrik Cisimlerin Açınımları ve Yüzey Alan Bağıntılarının Oluşturulması. Sınav kapsamına bu sene alınan yukarıdaki konulardan en az iki soru, TEOG 1 konularından üç veya dört soru beklenmektedir. Geometrik cisimlerin çizimlerinin yapılması, üç boyutlu düşünülmesi gereken cisimlerin soruya uyarlanmasını kolaylaştıracaktır. Sınav soruları doğru okunmalı ve soruda istenene göre çözüm işlemlerine başlanmalıdır. Sorular, işlem adımları atlanmadan yazılarak çözülmelidir. Soruları hızlı yapmak adına acele edilmemelidir. Kontrol sırasında, yapılan yanlışın görülebilmesi için, mevcut çözümler üzerinden gidilmemeli, yeniden çözüm yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

SOSYAL BİLGİLER SORULARI

"TEOG 2’de soruların çoğunun “Ya İstiklal Ya Ölüm”, “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar “ ve “Atatürkçülük” ünitelerinden geleceği beklenmektedir" ifadelerini kullanan Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel, "Geçen seneki Merkezi Ortak Sınav-2 de “Bir Kahraman Doğuyor” ve “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler “ ünitelerine ait sorulara yer verilmemiş olsa da bu yıl sınavda bu ünitelerden de soru gelebileceği dikkate alınmalıdır. Atatürk’ün ya da silah arkadaşlarının sözlerinden yola çıkarak olayların sonuçlarını sorgulatan, edebiyat eserlerinde Kurtuluş Savaşı ve sağlık, spor, güzel sanatlar alanında gerçekleşen ilke-inkılap eşleştirmesi ile ilgili sorular beklenmektedir. Ayrıca Atatürk’ün sözlerinden yola çıkılarak verilen ilkelere ilişkin kavramlara yönelik sorular da gelebilir. Dersimize ait kavramlara yönelik sorularda verilen kavramlardan hareketle ilerlemek çözümü kolaylaştıracaktır. Kronoloji sorularında verilen olaylar arasından bilinmeyen varsa önce emin olunan olay belirlenip seçeneklerden hareketle doğru cevaba ulaşılmalıdır" dedi.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan ise, "Sınava son birkaç gün kaldığında artık tümüyle başardıklarınıza odaklanmanız ve verdiğiniz emeğin karşılığını alacağınıza inanmanız önemlidir. Fiziksel ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissediyorsanız çalışmalarınızı son güne kadar sürdürebilirsiniz. Öğrendiğiniz konularla ilgili tekrar yapabilir ya da deneme sınavları çözebilirsiniz. Ancak son ana bıraktığınız her şeyin üstesinden kısa sürede gelmeye çalışıp zihinsel olarak kendinizi aşırı derecede yormayın. Aileniz ve sevdikleriniz için en önemlisi sizin mutlu olmanızdır. Sınavlarda istediğiniz başarıya ulaşamamanız durumunda çevrenizdekilerin sevgisini kaybedeceğiniz, onları hayal kırıklığına uğratacağınız gibi olumsuz düşüncelerden uzak durun. TEOG sınavlarına kendi okulunuzda gireceksiniz(özel durumlar dışında)ve bildiğiniz bir ortamda olacaksınız. Ayrıca 1. TEOG sınavlarına girdiğiniz için tecrübe sahibisiniz; neler olacağını biliyorsunuz. Kendinizi rahat hissedin. Sınavdan önceki gece yeteri kadar uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Normalde yattığınızdan çok erken ya da çok geç uyumaya çalışmayın. Sınavdan önceki gece uyku tutmaması gibi bir durumla karşılaşılırsa da sakin olmak; bunu bir endişe nedenine dönüştürmemek gerekir. Süt ya da bitki çayı gibi rahatlatacak içecekler içilebilir ya da ılık bir duş alınıp uykuya geçiş kolaylaştırılabilir. Sınavdan önceki günü mümkün olduğunca sıradan bir gününüz gibi geçirin. Aşırı yorucu fiziksel faaliyetlerden kaçının. Sağlığınızı riske atmamak adına bilmediğiniz yerlerden ve daha önce yemediğiniz yiyeceklerden uzak durun. Kaygı bulaşıcı bir duygudur; çok iyi niyetli olsalar bile sizin endişelenmenize neden olan arkadaşlarınız ve akrabalarınız varsa onlarla sınavlardan önce görüşmeyin. Telefonunuzdan uzak durun. Havaya uygun ve rahat kıyafetler giyin. İnce ama kat kat kıyafetleri tercih ederseniz üşüme ya da ısınma durumuna uygun olarak kendinizi ayarlayabilirsiniz" açıklamalarında bulundu.
Kaynak: İHA